9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSocialTârgu Mureș, sufocat de gunoaie. Primăria a rămas fără serviciu de salubritate

Târgu Mureș, sufocat de gunoaie. Primăria a rămas fără serviciu de salubritate

Primăria municipiului Târgu Mureş a solicitat, joi, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect să finalizeze procedura de urgenţă pentru atribuirea contractului de salubrizare menajeră pe Zona 2, întrucât oraşul este sufocat de gunoaie, inclusiv aduse din localităţile limitrofe, rămase de asemenea fără acest serviciu.

„În aceste zile ne confruntăm cu un volum crescut de deşeuri menajere în mai multe locaţii din oraşul nostru. Această situaţie e din cauza faptului că, începând cu data de 4 aprilie, Municipiul Târgu Mureş precum şi celelalte localităţi din Zona 2 a Asocierii ADI Ecolect au rămas fără operator pentru colectarea gunoiului menajer, Brantner Veres S.A. refuzând prelungirea perioadei, după cele 90 de zile ulterioare încetării contractului de salubritate. Este o situaţie dificilă, având în vedere şi perioada sărbătorilor pascale. În anumite zone mai sensibile precum cartierul Unirii, sau în zonele situate în vecinătatea comunelor Corunca, Sântana sau Livezeni, cantităţile de gunoi menajer depozitate care se pot observa sunt mult peste media altor zone din oraş. Această situaţie e şi din cauza faptului că persoane neidentificate din afara oraşului vin frecvent cu autoturismele şi îşi aruncă deşeurile în containerele aflate în zonele rezidenţiale de la intrarea în oraş sau direct pe domeniul public”, a anunţat Primăria Târgu Mureş, pe Facebook.

Potrivit municipalităţii, în urma controalelor efectuate de reprezentanţii Poliţiei Locale Târgu Mureş în ultimele zile, mai multe persoane au fost depistate, identificate şi sancţionate contravenţional.

„Rugăm populaţia să vină în sprijinul Poliţiei Locale şi să semnaleze orice faptă de acest gen, pentru ca cei care debarasează în mod ilegal deşeurile să fie traşi la răspundere. Totodată, facem apel la ADI Ecolect să finalizeze cât se poate de repede procedura de urgenţă pentru atribuirea contractului de salubrizare menajeră, astfel încât lucrurile să reintre în normal”, a subliniat Primăria Târgu Mureş.

Începând cu data de 4 aprilie şi până în momentul atribuirii noului contract de salubrizare, toate cele 19 localităţi din Zona 2 a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ, inclusiv municipiul Târgu Mureş, au rămas fără serviciul de colectare a deşeurilor, iar din cauza reglementărilor legale existente, nicio unitate administrativ-teritorială nu are dreptul să încheie contracte locale de salubrizare în nume propriu, ci doar prin ADI Ecolect.

În data de 4 aprilie a expirat contractul cu firma Brantner Veres S.A. privind colectarea deşeurilor, iar la licitaţia publică organizată de urgenţă de către ADI Ecolect pentru atribuirea contractului de salubrizare nu s-a prezentat niciun operator pentru negocieri, întrucât susţin că toate condiţiile din caietul de sarcini sunt exagerate. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Directorul FBI, Christopher Wray, în vizită în România

Directorul FBI, Christopher Wray, a venit într-o vizită fulger în România. S-a întâlnit cu procurorul general, șefii DNA și DIICOT. Oficialul s-a întâlnit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă