10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalTamas Sulyok este noul președinte al Ungariei

Tamas Sulyok este noul președinte al Ungariei

Tamas Sulyok a devenit noul președinte al Ungariei, după ce Katalin Novak a demisionat în urma unu scandal pe care și l-a asumat după o greșeală judiciară, conform capital.ro.

Tamas Sulyok a fost ales președinte al Ungariei

După demisia președintelui Katalin Novak, care a urmat unui scandal în care și-a asumat responsabilitatea pentru o greșeală judiciară, Ungaria și-a ales noul președinte. Novak a decis să plece din funcție după ce a acordat o grațiere într-un caz de abuz asupra copiilor. Astfel, luni, țara vecină și-a ales succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului, conform relatărilor AFP și Reuters.

Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituțională din 2016, a depus jurământul în urma votului. El va prelua funcția pe 5 martie. În Ungaria, președintele are un rol ceremonial.

Katalin Novak, prima femeie care a ocupat această funcție în Ungaria, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greșeală” în decizia de grațiere a complicelui unui pedofil.

Prim-ministrul Viktor Orban, aflat în fața celei mai grave crize politice de la revenirea sa la putere în 2010, a descris personal plecarea acestei apropiate drept un coșmar.

Schimbarea președintelui nu a pus capăt scandalului
Opoziția a criticat alegerea lui Tamas Sulyok. Aceasta a afirmat că este un candidat fără o anvergură politică. Mai mult, câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta. Demonstranții au cerut ca șeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Orban speră că astfel va pune capăt scandalului. Demonstrațiile au adus zeci de mii de oameni în stradă la mijlocul lunii februarie, într-o mobilizare fără precedent în ultimul deceniu.

„Unitatea națională a fost zdruncinată de această decizie” de grațiere, a declarat liderul naționalist la radio săptămâna trecută.

Orban a adăugat că doar demisia lui Katalin Novak și instalarea unui nou președinte ar putea „restabili unitatea”.

El a promis, de asemenea, să consolideze legislația privind protecția copiilor. Inclusiv prin solicitarea de „teste care să evalueze stilul de viață, devianța sexuală și aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.

Orban a ratificat aderarea Suediei la NATO

Altfel, Ungaria lui Viktor Orban, a ratificat aderarea Suediei la NATO. Această decizie reprezintă înlăturarea ultimului obstacol în calea pasului istoric al Suediei. Țara nordică și-a menținut neutralitatea în timpul a două războaie mondiale și în conflictul tensionat al Războiului Rece.

Amintim că, recent, o echipă diplomatică din Statele Unite a efectuat o vizită în Ungaria. În urma acestei întâlniri, atitudinea susținătorilor lui Viktor Orban a suferit o schimbare radicală.

După o vizită recentă a premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria și semnarea unui acord de armament între cele două țări, este de așteptat ca votul parlamentului ungar să treacă fără probleme.

Această evoluție marchează sfârșitul unor luni de întârzieri în procesul de finalizare a modificărilor politicii de securitate a Suediei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă