Talibanii au ucis un militant al Statului Islamic care a fost „creierul” din spatele atacului sinucigaș asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 trupe americane și zeci de civili în timpul evacuării haotice a Statelor Unite din țară, au declarat marți oficialii americani ( 25 aprilie), potrivit Reuters.
Urmele unui atac sinucigaș pe aeroportul internațional din Kabul în 2021
Acum, talibanii spun că l-au ucis pe militantul Statului Islamic, care era așa-numitul „ creier” din spatele lui, potrivit oficialilor americani, de marți.
Atacul a ucis 13 trupe americane și zeci de civili în timpul evacuării haotice din țară a Statelor Unite.
Talibanii au ucis pe „creierul” atacului asupra aeroportului din Kabul, în 26 august 2021, când trupele americane încercau să ajute civilii să fugă
Atentatul a avut loc pe 26 august 2021, în timp ce trupele americane încercau să ajute americanii și afganii să fugă în urma preluării țării de către talibani.
Afiliatul afgan al Statului Islamic, cunoscut sub numele de Statul Islamic Khorasan sau ISIS-K, după un nume vechi al regiunii, este un dușman al talibanilor.
Casa Albă a spus că acesta este un oficial cheie al ISIS-K, implicat direct în planurile unor astfel de operațiuni, dar nu l-a numit.
Talibanii au dat „ordin” prin care li se interzice femeilor afgane să lucreze pentru ONU
Talibanii au emis un „ordin” prin care se interzice femeilor afgane angajate de ONU, până acum ferite de astfel de restricţii, să lucreze oriunde în Afganistan, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al ONU, denunţând o decizie „inacceptabilă şi sincer de neconceput”, relatează AFP.
Misiunea Naţiunilor Unite în ţară (Manua) a indicat în cursul zilei că angajatele afgane ale ONU, scutite până acum de acest tip de măsuri restrictive, au fost împiedicate să lucreze în provincia Nangarhar, estul Afganistanului, potrivit agerpres.ro.
Talibanii au dat un ordin prin care femeilor afgane li se interzice să lucreze pentru ONU, interdicția aplicându-se întregii țări
„Ni s-a spus prin diferite canale că interdicţia se aplică întregii ţării”, a spus Stéphane Dujarric, în timp ce misiunea Naţiunilor Unite în ţară a indicat în cursul zilei ca angajatele ONU au fost împiedicate să lucreze într-un provincie din estul ţării.
Afganistanul se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare de pe planetă: mai mult de jumătate din cei 38 de milioane de locuitori se confruntă cu insecuritate alimentară acută şi trei milioane de copii sunt expuşi riscului de malnutriţie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!