Talibanii au emis un „ordin” prin care se interzice femeilor afgane angajate de ONU, până acum ferite de astfel de restricţii, să lucreze oriunde în Afganistan, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al ONU, denunţând o decizie „inacceptabilă şi sincer de neconceput”, relatează AFP.
Misiunea Naţiunilor Unite în ţară (Manua) a indicat în cursul zilei că angajatele afgane ale ONU, scutite până acum de acest tip de măsuri restrictive, au fost împiedicate să lucreze în provincia Nangarhar, estul Afganistanului, potrivit agerpres.ro.
Talibanii au dat un ordin prin care femeilor afgane li se interzice să lucreze pentru ONU, interdicția aplicându-se întregii țări
„Ni s-a spus prin diferite canale că interdicţia se aplică întregii ţării”, a spus Stéphane Dujarric, în timp ce misiunea Naţiunilor Unite în ţară a indicat în cursul zilei ca angajatele ONU au fost împiedicate să lucreze într-un provincie din estul ţării.
Afganistanul se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare de pe planetă: mai mult de jumătate din cei 38 de milioane de locuitori se confruntă cu insecuritate alimentară acută şi trei milioane de copii sunt expuşi riscului de malnutriţie.
Talibanii au lansat un decret care spune că femeile trebuie să își ofere consimțământul la căsătorie
Guvernul taliban din Afganistan a publicat vineri un decret privind drepturile femeilor, care spune că acestea nu trebuie considerate „proprietate” și trebuie să își dea acordul pentru căsătorie, scrie Reuters.
Guvernul taliban a luat această decizie sub presiunea comunității internaționale, care a înghețat în cea mai mare parte fonduri pentru Afganistan.
„O femeie nu este o proprietate, ci o ființă umană nobilă și liberă; nimeni nu o poate da nimănui în schimbul păcii… sau pentru a pune capăt animozității”, se arată în decretul talibanilor, publicat de purtătorul de cuvânt Zabihillah Muhajid.
Femeile nu ar trebui să fie forțate să se căsătorească. Instanțele ar trebui să țină cont de reguli atunci când iau decizii, iar ministerele să promoveze aceste drepturi, se arată în decret.
Cu toate acestea, nu s-a menționat în comunicat dacă femeile au posibilitatea de a lucra sau de a avea acces la facilități în afara casei sau la educație, acestea fiind preocupările majore din partea comunității internaționale.
În timpul guvernării anterioare din 1996 până în 2001, talibanii le-au interzis femeilor să iasă din casă fără o rudă de sex masculin și fără acoperirea completă a feței și a capului și nici nu au avut acces la educație.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!