Curtea Constituțională a anulat, vineri, primul tur al alegerilor prezidențiale, cu mai puțin de 48 de ore înainte de turul doi, conform unui comunicat transmis de instituție.
Curtea Constituțională a României a decis anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui României, potrivit unui comunicat oficial. Decizia presupune reluarea integrală a procesului electoral, cu o nouă dată ce urmează să fie stabilită de Guvern.
Decizia CCR vine în urma unei ședințe-maraton de peste cinci ore, convocată de urgență joi noaptea de președintele Curții, Marian Enache, după apariția unor elemente noi privind desfășurarea primului tur al alegerilor.
„În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024. Procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.”, a transmis vineri CCR.
Ședința a fost provocată de documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care relevă interferențe ale unui „actor statal” în procesul electoral și detaliază rețeaua de sprijin din spatele candidatului independent Călin Georgescu.
Documente CSAT: Manipulare externă și influențe pro-ruse
Conform documentelor desecretizate, o rețea vastă de conturi pe TikTok a fost activată cu doar două săptămâni înainte de alegeri, având ca scop promovarea candidatului Călin Georgescu. În plus, documentele indică implicarea Federației Ruse prin atacuri cibernetice și finanțarea campaniei acestuia.
Se mai arată că o serie de susținători ai campaniei ar fi conectați cu grupuri extremiste de dreapta, organizații infracționale și culte religioase, implicate anterior în propagarea unor narative proruse, antisemite și anti-NATO.
Contestații și decizia de anulare
Mai multe organizații și instituții, inclusiv publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, au depus solicitări către CCR privind anularea alegerilor, invocând nereguli grave.
Ulterior, candidatul Cristian Terheș a depus alte două contestații, acuzând fraudarea alegerilor și încălcarea suveranității naționale.
Președintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri desecretizarea documentelor prezentate în ședința CSAT. Potrivit acestora, campania candidatului Georgescu a beneficiat de sprijin extern și de implicarea unor „actori statali” care au manipulat procesul electoral.
Autoritățile urmează să stabilească pașii pentru reluarea procesului electoral.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!