O întâlnire directă între Joe Biden și Xi Jinping, președinții Statelor Unite și Chinei, va avea loc, aproape cu certitudine, cu prilejul actualului summit G20.
Reuniunea grupului G20 se desfășoară în insula Bali din Indonezia. Programul propriu-zis al reununii este în perioada 15-16 noiembrie 2022. Totuși, o serie de lideri de prim rang se află în Bali încă din data de 13 noiembrie. La 14 noiembrie se așteaptă o întâlnire între președinții Joe Biden și Xi Jinping.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pare că nu va veni la G20. Șeful delegației Rusiei la această reuniune este ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care s-ar afla deja în Indonezia. Potrivit unor surse neoficiale, Putin nu vine în Bali întrucât se teme că s-ar putea organiza un atentat împotriva lui, atentat în care ar fi implicate SUA, Marea Britanie și Ucraina. Pe de altă parte, nici președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va veni în Bali. Liderul de la Kiev va participa însă la summit prin videconferință. Deși Ucraina nu face parte din G20, președintele Ucrainei a fost invitat de președintele Indoneziei la acest eveniment.
SUA, China și Rusia își dispută rolul de lider în Asia
Din Cambodgia, unde s-a aflat înainte să vină în Indonezia, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis deja o declarație în care acuză NATO că a renunțat să fie doar o organizație defensivă. Lavrov admite că NATO avea acest rol defensiv pe timpul fostei URSS. Lavrov subliniază că, acum, NATO și-ar dori un rol de lider în zona Asia – Pacific, rol care, evident, este inacceptabil, din punctul de vedere al Rusiei. Rusia mai critică și tendințele de „militarizare” a regiunii Asiei de Sud-Est. Aceste tendințe s-ar exercitate prin intermediul Statelor Unite și al aliaților lor – Australia, Noua Zeelandă și Japonia, susține Lavrov. Opinia Rusiei este că trebuie menținut rolul ASEAN (Asociația Țărilor din Asia de Sud-Est), din care fac parte zece țări ale acestei regiuni. Indonezia este unul dintre membrii fondatori ai ASEAN. Pe de altă parte, ASEAN este unul dintre invitații permanenți la G20.
Ultima reuniune G20 a fost la Roma, în octombrie 2021, deci înainte de războiul din Ucraina. Merită amintit că, în martie 2022, după ce Rusia a atacat Ucraina, președintele Joe Biden a cerut excluderea Rusiei din G20. Această cerere nu a fost însă aplicată.
Chiar înaintea actualei reuniuni G20, Biden a participat la summit-ul ASEAN din Cambodgia. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost și el prezent la reuniunea ASEAN.
Summit G20 dedicat combaterii crizei alimentelor și a energiei
Grupul G20 reunește 19 state cu economiile cele mai puternice, precum și Uniunea Europeană. În plus, unul dintre invitații care a ajuns deja în Bali este președintele Băncii de Dezvoltare din Asia (Asian Development Bank), Masatsugu Asakawa.
Gazda reuniunii din Bali va fi președintele Indoneziei, Joko Widodo, care este și președinte G20. Indonezia este o țară cu 275 de milioane de locuitori iar războiul din Ucraina i-a adus temeri legate de aprovizionarea cu alimente, notează presa occidentală. Președintele Widodo spera ca, în contextul reuniunii din Indonezia, liderii Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, să stea la aceeași masă. În mod cert, acest lucru nu se va întâmpla acum.
Potrivit unui anunț al autorităților din Indonezia, la reuniunea din Bali se vor lua decizii privind „provocările aduse de multiple crize, între care cea alimentară, a energiei și a sănătății”. Indonezia are preocupări intense și în ceea ce privește clima. Drept simbol al acestor preocupări, transportul la reuniunea G20 va fi asigurat cu autobuze electrice.
Summit-ul se va defășura în mai multe locații simultan. Printre acestea se numără Apurva Kempinski, Garuda Wisnu Kencana Cultural Park, Tahura Ngurah Rai Mangrove și organizația indoneziană pentru Dezvoltarea Turismului (Indonesia Tourism Development Corporation, ITDC). Apurva Kempinski este un hotel de cinci stele din Bali. Garuda Wisnu Kencana Cultural Park este un renumit parc turistic din Badung.
„Șefii NATO susțin acum că vor juca un rol principal aici și își mută deja așa-numita linie de apărare în Marea Chinei de Sud”
Serghei Lavrov,
Ministrul de Externe al Rusiei
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!