-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSuedia a preluat Președinția Consiliului UE. Ne va ajuta să intrăm în...

Suedia a preluat Președinția Consiliului UE. Ne va ajuta să intrăm în Schengen?

Suedia a preluat Președinția Consiliului UE la data de 1 ianuarie 2023, pentru o perioadă de șase luni.

Evenimentul este anunțat de reprezentanța Comisiei Europene printr-un mesaj postat pe internet. În mesaj se precizează și trei detalii despre Suedia. Unul dintre acestea este că Suedia a fost prima țară europeană care a înființat un parc național. Acesta este Parcul Național Sarek, înființat în anul 1909.

Orașul suedez Skellefteå a câștigat Premiul „Access City” al anului 2023, pentru eforturile sale remarcabile de a deveni un oraș accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Suedia a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 1995.

Pe de altă parte, Ambasada Suediei din București a postat și ea o fotografie pe Facebook, în care amintește faptul că deține conducerea Consiliului UE, în anul 2023. Mesajul Ambasadei Suediei nu face nicio altă precizare pe acest subiect. În schimb, românii au răspuns cu urări de succes adresate Suediei și cu îndemnuri de a ajuta România să intre în Spațiul Schengen, în prima jumătate a anului 2023.

„Succes! Iar dacă ne ajutați să intrăm în Schengen, promitem să nu spunem nimănui ce plicticoase sunt chiftelele scandinave fără cartof ras”, este unul dintre aceste mesaje. Mesajul face probabil referire la unul dintre tradiționalele preparate culinare din Suedia.

România a deținut și ea conducerea Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.

La mijlocul anului 2023, Președinția Consiliului UE trece de la Suedia la Spania

În martie 2023, sub mandatul Suediei, este programată următoarea reuniune ordinară a Consiliului JAI. La acel moment s-ar putea vota o nouă extindere a Spațiului Schengen, în care să fie inclusă România. Apoi, în a doua jumătate a anului 2023, după Suedia, Consiliul UE va fi condus de Spania.

În a doua jumătate a anului 2022, conducerea Consiliului UE a fost deținută de Cehia. Cehia a susținut primirea României în Schengen. De asemenea, președinta Parlamentului European și președinta Comisiei Europene au susținut România. Totuși, aceste elemente n-au putut convinge Austria să accepte România în Schengen.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă