3.7 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalSUA vor trimite nave militare și avioane mai aproape de Israel, potrivit...

SUA vor trimite nave militare și avioane mai aproape de Israel, potrivit unor surse

Statele Unite vor trimite mai multe nave și avioane militare mai aproape de Israel pentru descurajare și în semn de susținere, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani, Washingtonul considerând că ultimul atac al Hamas ar fi putut fi motivat pentru a perturba o potențială normalizare a legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită.

Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului.

Luptătorii Hamas au năvălit în orașele israeliene. Duminică, Israelul i-a atacat pe palestinieni cu lovituri aeriene în Gaza, iar sute de persoane ar fi fost ucise de ambele părți. Spirala violențelor amenință să declanșeze un nou război major în Orientul Mijlociu.

Atacul lansat de Hamas în zorii zilei de sâmbătă a reprezentat cea mai mare și cea mai mortală incursiune în Israel de când Egiptul și Siria au lansat un asalt brusc în încercarea de a recupera teritoriile pierdute în războiul de Yom Kippur, în urmă cu 50 de ani.

„Nu ar fi o surpriză faptul că o parte din motivație ar fi putut fi aceea de a perturba eforturile de a apropia Arabia Saudită și Israelul, împreună cu alte țări care ar putea fi interesate de normalizarea relațiilor cu Israelul”, a declarat Antony Blinken într-un interviu acordat duminică postului CNN.

Sâmbătă, Hamas a declarat că atacul a fost determinat de escaladarea atacurilor israeliene împotriva palestinienilor din Cisiordania, Ierusalim și împotriva palestinienilor din închisorile israeliene.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a subliniat amenințările la adresa Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, continuarea blocadei israeliene asupra Gaza și normalizarea israeliană cu țările din regiune.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luna trecută că el crede că țara sa se află în pragul păcii cu Arabia Saudită, prezicând că această mișcare ar putea remodela Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită, unde se află cele două cele mai venerate locuri sfinte ale islamului, a insistat mult timp asupra dreptului palestinienilor la statutul de stat ca o condiție pentru recunoașterea Israelului – lucru la care mulți membri ai coaliției religioase naționaliste a lui Benjamin Netanyahu s-au opus de mult timp. 

SUA au declarat duminică că eforturile de normalizare dintre Arabia Saudită și Israel ar trebui să continue în ciuda ultimului atac al palestinienilor. „Credem că ar fi în interesul ambelor țări să continuăm să urmărim această posibilitate”, a declarat duminică consilierul adjunct pentru securitate națională al Statelor Unite, Jon Finer, pentru Fox News.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...
Ultima oră
Pe aceeași temă