5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSUA sunt îngrijorate de manevrele Chinei de lângă Taiwan

SUA sunt îngrijorate de manevrele Chinei de lângă Taiwan

Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului, subliniind că aceste exerciţii „nejustificate” ar putea „escalada” tensiunea în regiune, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a asigurat, într-un comunicat, că răspunsul Chinei „cu provocări militare” la „discursul anual obişnuit” rostit de preşedintele taiwanez William Lai joia trecută „este nejustificat şi riscă să escaladeze situaţia”.

„Facem apel la Republica Populară Chineză să dea dovadă de reţinere şi să evite orice alte acţiuni care ar putea submina pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiunea mai largă, ceea ce este esenţial pentru pace şi prosperitate regionale şi internaţionale”, a avertizat oficialul american.

„Continuăm să urmărim îndeaproape activităţile Republicii Populare Chineze şi să ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii cu privire la preocupările noastre comune”, se arată în comunicatul care aminteşte, de asemenea, că SUA rămân „angajate” în respectarea politicii unei „singure Chine”.

Îngrijorarea Pentagonului vine după ce Beijingul a anunțat exerciții militare în jurul Taiwanului

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA vine după ce Beijingul a anunţat luni exerciţii militare în jurul Taiwanului, numite Joint Sword-2024B („Sabia Unită”-2024B), în care se exersează o blocadă şi preluarea porturilor şi zonelor cheie ale insulei, pe lângă atacuri asupra ţintelor navale şi terestre.

Manevrele implică forţe terestre, maritime, aeriene şi rachete şi sunt asemănătoare cu cele pe care China le-a efectuat în luna mai, tot în Strâmtoarea Taiwan şi în jurul teritoriului autoguvernat a cărui suveranitate este revendicată de Beijing. Atunci, guvernul chinez a avertizat că va „lua din nou contramăsuri” împotriva Taiwanului dacă „forţele secesioniste care urmăresc independenţa continuă să provoace” şi până când se va realiza „reunificarea completă” a ţării.

Este pentru a cincea oară când Beijingul recurge la acest tip de manevre din 2022, când le-a efectuat pentru prima oară ca răspuns la vizita în Taiwan a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, vizită care a înfuriat autorităţile chineze şi a ridicat tensiunea în strâmtoare la cote fără precedent.

Taiwan constitue unul din principalele motive ale fricţiunilor dintre China şi SUA, principalul furnizor de arme al autorităţilor de la Taipei, care ar putea interveni pentru a apăra insula în cazul unui conflict.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă