Primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind inteligența artificială va fi dat spre semnare de către țările care l-au negociat, inclusiv membrii Uniunii Europene, Statele Unite și Marea Britanie, a declarat organizația pentru drepturile omului a Consiliului Europei, scrie Reuters.
Va fi semnat primul tratat privind inteligența artificială
Convenția privind inteligența artificială, la care se lucrează de ani de zile și care a fost adoptată în mai după discuții între 57 de țări, abordează riscurile pe care le poate prezenta inteligența artificială, promovând în același timp inovarea responsabilă.
Această convenție este un pas important pentru a ne asigura că aceste noi tehnologii pot fi exploatate fără a ne eroda cele mai vechi valori, precum drepturile omului și statul de drept, a declarat ministrul britanic al justiției, Shabana Mahmood.
Convenția privind IA se concentrează în principal pe protecția drepturilor omului ale persoanelor afectate de sistemele de IA și este separată de Actul UE privind IA, care a intrat în vigoare luna trecută.
Legea UE privind inteligența artificială cuprinde reglementări cuprinzătoare privind dezvoltarea, implementarea și utilizarea sistemelor de inteligență artificială pe piața internă a UE.
Consiliul Europei, înființat în 1949, este o organizație internațională distinctă de UE, cu un mandat de protejare a drepturilor omului; 46 de țări sunt membre, inclusiv toate cele 27 de state membre ale UE.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!