9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiSUA și Marea Britanie s-au retras când trimisul Rusiei a apărut în...

SUA și Marea Britanie s-au retras când trimisul Rusiei a apărut în timpul unei reuniuni ONU

Statele Unite(SUA), Marea Britanie, Albania și Malta s-au retras când trimisul Rusiei pentru drepturile copilului, comisarul Maria Lvova-Belova – pe care Curtea Penală Internațională vrea să-l aresteze sub acuzația de crime de război – a vorbit miercuri prin video membrilor Consiliului de Securitate al ONU.

Marea Britanie și Statele Unite au blocat întâlnirea informală despre Ucraina, convocată de Rusia pentru a se discuta despre „evacuarea copiilor din zonele de conflict”, să fie transmisă pe internet de către Națiunile Unite.

Diplomații au părăsit sala de conferințe a ONU unde se ținea discuția.

SUA și Marea Britanie au blocat reuniunea video când trimisul Rusiei, urmărit internațional, a vorbit aici

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat reporterilor că Statele Unite s-au alăturat Marii Britanii în blocarea webcast-ului, astfel încât Lvova-Belova să nu aibă „un podium internațional pentru a răspândi dezinformarea și pentru a încerca să-și apere acțiunile oribile care au loc în Ucraina.”

Curtea Penală Internațională a emis luna trecută un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului Lvova-Belova, acuzându-i de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina și de transferul ilegal de persoane în Rusia din Ucraina de când Rusia a invadat pe 24 februarie 2022.

Curtea Penală Internațională emite un mandat de arestare pe numele lui Putin. E acuza de crime de război

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al oficialului rus Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, notează presa internațională.

Curtea a declarat că „există motive rezonabile de a crede că domnul Putin responsabil” pentru presupusele infracțiuni, și pentru „faptul că nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele”.

Acuzațiile, care se referă la o presupusă practică despre care CNN și presa a relatat, sunt primele care au fost depuse în mod oficial împotriva unor oficiali de la Moscova de când aceasta a început atacul neprovocat asupra Ucrainei, anul trecut.

Rămâne puțin probabil ca un proces la Haga să aibă loc. Rusia nu este membră a CPI, iar instanța nu desfășoară procese în absență, astfel că orice oficial rus acuzat ar trebui fie predat de Moscova, fie arestat în afara Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

O parte din curentul ieftin de la Hidroelectrica e captivă serviciilor secrete

SRI a încredințat fără licitație un contract de achiziție de curent electric producătorului de stat Hidroelectrica. Serviciul Român de Informații este unul dintre beneficiarii...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...

Ciolacu, despre demiterea șefului APIA: Este DNA sesizat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacționat în cazul demiterii directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ...
Ultima oră
Pe aceeași temă