Statele Unite au lansat o campanie diplomatică pentru a presa China să intervină împotriva desfășurării militare a Coreei de Nord în Ucraina. Consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, a îndemnat China, care are relații strânse cu dictatorul din Coreea de Nord, să facă presiuni asupra Phenianului pentru a retrage trupele nord-coreene de pe linia frontului din Ucraina, relatează CNN, citând un oficial american.
Potrivit oficialului care a dorit să rămână anonim, Sullivan „a ordonat guvernului SUA să contacteze Bejingul și să organizeze un efort pentru a determina și alte țări să contacteze China cu privire la îngrijorările Washingtonului legate de trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia”.
Washingtonul a contactat Beijingul cu privire la această desfășurare.
„Am comunicat cu Republica Populară Chineză cu privire la această chestiune pentru a clarifica faptul că suntem îngrijorați de ea ”, informează purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Oficialii occidentali se îndoiesc de dorința Chinei de a interveni. Desfășurarea trupelor nord-coreene este un semnal puternic pentru Beijing, potrivit lui Matt Brazil, cercetător al Fundației Jamestown și fost ofițer al armatei americane și diplomat specializat în istoria modernă a Chinei.
Soldații nord-coreeni sunt la 50 km de granița cu Ucraina, inclusiv forțe speciale
Aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni care au sosit în regiunea Kursk sunt găzduiți în barăci la doar 50 de kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina, scrie Financial Times, citând oficiali ai serviciilor secrete ucrainene. Câteva sute dintre aceștia sunt forțe speciale, restul fiind trupe regulate, a spus o sursă.
Potrivit Financial Times, oficialii serviciilor secrete ucrainene sunt sceptici în ceea ce privește eficacitatea în luptă a trupelor și citează problemele de comunicare cu omologii lor ruși drept principalul obstacol pe care Moscova și Phenianul vor trebui să îl depășească.
O delegație sud-coreeană va vizita Ucraina în a doua parte a săptămânii pentru a împărtăși informații despre trupele Coreei de Nord și pentru a discuta despre cooperare.
Ucraina nu va avea noi restricţii cu privire la utilizarea armelor americane împotriva forţelor nord-coreene în cazul în care acestea ar intra în luptă împotriva forţelor ucrainene, a declarat luni Pentagonul, care a estimat că aproximativ 10.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în estul Rusiei pentru antrenamente, transmite Reuters.
Rusia e gata să folosească militarii nord-coreeni în Ucraina
„O parte dintre acești soldați s-au apropiat deja de Ucraina și suntem din ce în ce mai îngrijorați că Rusia intenționează să folosească acești soldați în luptă sau pentru a sprijini operațiunile de luptă împotriva forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.
„Credem că Republica Populară Democrată Coreeană a trimis aproximativ 10.000 de soldați pentru a se antrena în estul Rusiei”, ceea ce va duce „probabil” la „o consolidare a forțelor ruse în apropierea Ucrainei în următoarele săptămâni”, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh. Anterior, luni, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că unităţi militare din Coreea de Nord au fost desfăşurate în regiunea Kursk din Rusia, unde forţele ucrainene au cucerit zeci de localități după o ofensivă surpriză lansată în vară.
Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev a declarat luni că sancțiunile nu ar fi un răspuns suficient la implicarea Coreei de Nord în război și a cerut mai multe livrări de arme occidentale către Kiev.
„Trupele nord-coreene sunt deja în regiunea Kursk. Aceasta este o escaladare. Doar introducerea de sancțiuni nu este suficientă. Avem nevoie de arme și de un plan clar pentru a preveni implicarea extinsă a Coreei de Nord în războiul din Europa”, a declarat Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, pe X. El a adăugat că aliații occidentali ai Ucrainei ar trebui să răspundă ferm, deoarece „inamicul înțelege (doar) forța”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!