Statele Unite(SUA) „nu facilitează și nu îi încurajează pe ucraineni să comită atacuri în afară Ucrainei”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casă Albă, citat de postul de televiziune CNN.
Președintele rus, Vladimir Puțîn, a acuzat miercuri serviciile secrete occidentale de implicare în „atacuri teroriste” comise în Rusia. „Sunt comise frecvent atacuri teroriste împotriva oficialilor occidentali, a agențiilor de securitate, a jurnaliștilor, personalităților și profesorilor. Avem motive să credem că ar putea fi implicate servicii secrete ale țărilor terțe în pregătirea actelor de sabotaj și a atacurilor teroriste”, a declarat Vladimir Putin cu ocazia unei reuniuni a Consiliului rus pentru Securitate Națională, potrivit orange.ro.
SUA nu-i sprijină pe ucraineni să comită atacuri asupra unor obiective externe, Rusia făcând acuze în acest sens pentru atacul recent cu bombă
Comitetul rus pentru Investigații a atribuit Ucrainei atacul cu bombă produs duminică în orașul rus Sankt Petersburg și soldat cu moartea bloggerului pro-război Maxim Fomin, cunoscut sub pseudonimul de Vladlen Tatarski. În atac au fost rănite alte aproximativ 30 de persoane. O femeie care are naționalitate rusă a fost arestată în cadrul investigației.
Invazia Rusiei în Ucraina a fost însoțită de atacuri cibernetice asupra României
Invazia Rusiei în Ucraina a fost însoțită de atacuri cibernetice asupra României și a altor țări membre NATO, a dezvăluit ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec.
Ambasadoarea SUA a menționat această situație în discursul rostit în cadrul evenimentului Microsoft Envision. Acesta s-a desfășurat la data de 29 martie 2023 la Palatul Parlamentului.
„Invazia ilegală a Rusiei de către Ucraina a fost însoţită de atacuri cibernetice neobosite la adresa României şi a altor Aliaţi din regiune. Ea a evidenţiat nevoia de unitate internaţională pentru promovarea securităţii cibernetice şi protejarea spaţiului cibernetic.
Politica externă americană este clară în această privinţă: împreună cu partenerii noştri internaţionali vom promova comportamente responsabile ale statului în spaţiul cibernetic. Atunci când suntem uniţi, creştem costurile pentru actorii cibernetici maligni. O securitate cibernetică robustă nu mai poate fi exclusiv domeniul experţilor tehnici, ci este nevoie de un efort la nivelul întregului guvern şi de o colaborare activă cu sectorul privat”, a declarat ambasadoarea SUA.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!