Scurgerea este „profund îngrijorătoare”, a declarat un oficial american pentru CNN
Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce au fost postate pe Telegram de un cont numit „Middle East Spectator”. Ele sunt marcate ca fiind Top Secret și au marcaje care indică că sunt menite să fie văzute numai de SUA și de aliații săi „Cinci Ochi” – Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit, scrie CNN.
Documentele descriu pregătirile pe care Israelul pare să le facă pentru o lovitură împotriva Iranului. Unul dintre acestea spune că a fost întocmit de Agenția Națională de Informații Geospatiale și că arată planuri în care Israelul mută muniții în jur.
Un alt document spune că provine de la Agenția Națională de Securitate și prezintă exercițiile forțelor aeriene israeliene care implică rachete aer-sol, despre care se crede că sunt de asemenea pregătite pentru un atac asupra Iranului. CNN nu citează direct sau nu arată documentele.
Un oficial american a declarat că ancheta examinează cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului. Orice astfel de scurgere, ar declanșa automat o investigație a FBI, alături de Pentagon și agențiile de informații americane. FBI a refuzat să comenteze.
Scurgerea de informații vine într-un moment extrem de sensibil al relațiilor dintre SUA și Israel și este menită să-i înfurie pe israelieni. Unul dintre documente sugerează, de asemenea, ceva ce Israelul a refuzat întotdeauna să confirme public: țara are arme nucleare. Documentul spune că SUA nu au nici un indiciu că Israelul intenționează să folosească o armă nucleară împotriva Iranului.
„Dacă este adevărat că planurile tactice israeliene de a răspunde la atacul Iranului de la 1 octombrie au fost scurse, este o încălcare gravă”, a declarat Mick Mulroy, fost secretar adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu și ofițer CIA pensionat.
Mulroy a adăugat că „viitoarea coordonare dintre SUA și Israel ar putea fi, de asemenea, contestată. Încrederea este o componentă cheie a relației și, în funcție de modul în care s-a scurs, încrederea ar putea fi erodata.”
Un alt oficial american a spus că „aceste două documente sunt proaste, dar nu oribile. Îngrijorarea este dacă sunt mai multe.”
Nu este clar cum au devenit publice documentele și nici dacă au fost piratate sau scurse în mod deliberat. SUA sunt deja în alertă maximă, cu privire la campaniile de hacking iraniene. Agențiile de informații americane au declarat în august că Iranul a spart documente aparținând campaniei lui Donald Trump.