23.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA consideră că statul palestinian trebuie să apară prin negocieri directe cu...

SUA consideră că statul palestinian trebuie să apară prin negocieri directe cu Israelul

Statele Unite(SUA) consideră că un stat palestinian trebuie să apară prin negocieri directe cu Israelul, mai degrabă decât în cadrul ONU, a afirmat miercuri Departamentul de Stat, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Este ceva ce ar trebui făcut prin intermediul negocierilor directe între părţi, la care lucrăm în acest moment, şi nu la Naţiunile Unite”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, fără a spune în mod explicit dacă Statele Unite vor respinge prin veto o astfel de propunere.

El a fost întrebat despre faptul că palestinienii au relansat oficial marţi procedura pentru a deveni stat membru cu drepturi depline al ONU, un demers cu rezultat incert pe care ei îl consideră, însă, esenţial în faţa ofensivei israeliene din Fâşia Gaza.

Responsabilul american a mai subliniat că, în pofida războiului din Fâşia Gaza, Washingtonul este “angajat activ” în favoarea creării unui stat palestinian însoţit de “garanţii de securitate” pentru Israel.

Într-o scrisoare văzută de AFP adresată secretarului general al ONU şi transmisă Consiliului de Securitate, ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a anunţat, “la solicitarea liderilor palestinieni”, relansarea acestei cereri care datează din 2011 şi îndeamnă Consiliul să o examineze “în aprilie 2024”.

Palestinienii au statut de observator la ONU din 2012, dar aspiră să devină un adevărat stat membru al Naţiunilor Unite.

SUA a găsit soluția la conflictul israeliano-palestinian: două state

“A fost minunat că am discutat cu Gabi Ashkenazi despre parteneriatul nostru, despre provocări regionale şi despre eforturile Israelului de combatere a pandemiei Covid-19. Statele Unite menţin neclintit angajamentul în favoarea securităţii Israelului”, a declarat Antony Blinken, prin Twitter.

Departamentul de Stat a comunicat că Antony Blinken a pledat pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin proiectul coexistenţei a două state.

Antony Blinken “a evidenţiat convingerea Administraţiei Biden că soluţia a două state este cea mai bună modalitate de asigurare a viitorului Israelului ca stat evreu şi democratic, coexistând în pace alături de un stat palestinian viabil şi democratic”, a transmis Departamentul de Stat de la Washington, conform cotidianului Israel Hayom.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alina Ceușan a făcut marele anunț! “Ăsta-i cel mai frumos!”

Alina Ceușan și soțul ei, Raul, se pregătesc cu bucurie pentru sosirea celui de-al doilea copil în familia lor. Prezentatoarea din primul sezon al...

Rusia – Ucraina, ziua 759: Piloți de vânăyoare ucraineni, antrenați în Franța

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat...

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă