SUA colaborează cu România și Republica Moldova pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunăre, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat, potrivit Reuters.
Oficialul american de la Departamentul de Stat a vorbit sub protecția anonimatului.
„Ruta Dunării… rămâne în apele teritoriale ale NATO. Așadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menține într-un coridor mai sigur. Această rută poate aduce o cantitate semnificativă, vom încerca să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a explicat oficialul american, potrivit stiripesurse.ro.
El a mai dezvăluit că în următoarea perioadă va avea loc o întâlnire cu românii și moldovenii pentru a discuta despre acest subiect.
Acordul privind cerealele, negociat de Turcia și de ONU în iulie 2022, a permis exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Luna trecută, Moscova a ieșit din acord, acuzând Occidentul că împiedică exporturile Rusiei de cereale și îngrășăminte.
SUA va oferi asistență financiară Ucrainei pentru a facilita exportul de cereale
Statele Unite ale Americii au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina, în scopul susţinerii în continuare a eforturilor regionale în acest sens, a transmis Ambasada SUA.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii Statelor Unite ale Americii s-au alăturat oficialilor români, ucraineni, moldoveni şi ai Uniunii Europene, pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene.
Acest demers are loc în contextul insecurităţii alimentare globale cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI), precizează Ambasada SUA.
„Retragerea unilaterală a Rusiei din BSGI şi atacurile asupra porturilor şi silozurilor de cereale din Ucraina au perturbat pieţele de cereale şi au lipsit de hrană oameni din întreaga lume – inclusiv pe cei din Sudul Global şi pe cei din ţări cu cea mai mare insecuritate alimentară. BSGI a exportat peste 32 de milioane de tone de cereale de la începutul lunii august a anului trecut, iar preţurile alimentelor au crescut cu aproximativ 10% de când Rusia s-a retras din BSGI. Pentru că transformarea dură a alimentelor în armă de către Rusia are consecinţe grave pentru populaţiile vulnerabile din întreaga lume, Statele Unite, România, Ucraina, Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să contracareze acţiunile barbare ale Rusiei şi să găsească soluţii viabile. Această întâlnire la nivel înalt arată angajamentul nostru comun de a aduce cerealele ucrainene pe piaţă, în ciuda eforturilor Rusiei”, se arată în comunicatul reprezentanţei diplomatice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!