9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalSUA au executat sâmbătă dimineață un nou atac aerian împotriva rebelilor Houthi...

SUA au executat sâmbătă dimineață un nou atac aerian împotriva rebelilor Houthi din Yemen

SUA au executat sâmbătă dimineața un nou atac atac aerian împotriva rebelilor Houthi din Yemen. Conform armatei americane, atacul a vizat un obiectiv radar situat în apropierea capitalei Yemenului, Sana’a, la ora locală 3:45 (12:45 GMT). Locuitorii orașului au raportat activitate aeriană intensă, iar canalul TV al Houthi, Al-Masirah, a declarat că baza aeriană Al-Dailami a fost atacată.

Distrugătorul ghidat USS Carney a lansat un atac cu o rachetă Tomahawk asupra unui sit radar Houthi, în cadrul unei operațiuni menite să scadă capacitatea Houthi de a ataca vase maritime, inclusiv nave comerciale. Acest atac a urmat la puțin peste 24 de ore după o operațiune comună a forțelor americane și britanice, care a vizat peste 60 de situri Houthi.

Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au executat 27 de atacuri asupra navelor comerciale în Marea Roșie în ultimele luni, provocând un răspuns militar din partea aliaților. Președintele american Joe Biden a avertizat că SUA și aliații săi vor reacționa dacă rebelii yemeniți continuă comportamentul lor “scandalos” într-o rută comercială globală vitală. Acesta a subliniat că atacurile nu sunt îndreptate împotriva Iranului.

Aliații occidentali, inclusiv Țările de Jos, Australia, Canada și Bahrain, au oferit sprijin logistic și de informații pentru aceste atacuri, în timp ce Italia și Franța au refuzat să se alăture acțiunii militare. Iranul a reacționat furios la atacurile aeriene, iar comandanții Houthi au jurat să răspundă.

Pe plan diplomatic, ambasadorii din Washington și Londra au apărat acțiunea militară în fața Națiunilor Unite, în timp ce Rusia a condamnat aceste atacuri ca fiind “agresiune armată flagrantă împotriva unei alte țări” și “atac asupra întregului popor [yemenit]”. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a insistat că atacurile au avut scopul de a “perturba și diminua capacitatea Houthi de a continua atacurile imprudente împotriva navelor și transporturilor comerciale”.

Secretarul Apărării a avertizat sâmbătă Iranul că Occidentul “și-a pierdut răbdarea”

Datorită sprijinului său pentru Houthi și haosul din Marea Roșie. Grant Shapps, într-un interviu pentru The Telegraph, a declarat că Iranul trebuie să le spună rebelilor Houthi și altor proximi din Orientul Mijlociu să “se oprească și să renunțe”.

În concluzie, această recentă serie de atacuri aeriene americane împotriva rebelilor Houthi din Yemen reprezintă un răspuns la acțiunile agresive ale acestora în Marea Roșie și subliniază tensiunile crescute în regiune, implicând atât aliații occidentali cât și adversarii geopolitici.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă