Statele Unite(SUA) au anunţat marţi că vor efectua în ziua următoare un test cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM), în practica Washingtonului fiind însă neobişnuit ca astfel de teste să fie anunţate în avans, dar decizia de a-l comunica este menită să prevină o agravare a tensiunilor cu Rusia în contextul conflictului din Ucraina, relatează AFP.
”Acest test cu o rachetă Minuteman III neînarmată va avea loc mâine dimineaţă, 7 decembrie, de la baza aeriană Vandenberg, în California”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, potrivit agerpres.ro.
”Statele Unite au notificat guvernul rus în avans”, a ţinut să precizeze generalul american, adăugând că ”este vorba despre un test de rutină programat de mult timp şi care, la fel ca testele precedente, va valida şi verifica eficacitatea şi gradul de pregătire a sistemului”.
SUA a efectuat acum un test cu rachetă, ultimul de acest gen fiind realizat în 16 august, după ce a fost amânat de două ori
Ultimul test cu o rachetă Minuteman III – capabilă să transporte o bombă nucleară -, desfăşurat pe 16 august, a fost amânat de două ori, prima dată în urma invaziei ruse în Ucraina şi a doua oară pentru a aştepta să treacă vizita efectuată în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în ambele cazuri Washingtonul având în vedere să nu agraveze tensiunile cu Rusia, respectiv China.
Peste 4400 de militari NATO se antrenează în Europa, sub conducerea SUA
Peste 4400 de militari NATO se antrenează în Europa, sub conducerea Statelor Unite, în cadrul unui exercițiu denumit Saber Junction.
Exercițiul se desfășoară în perioada 29 august – 20 septembrie 2022. Anunțul este transmis de conducerea Forțelor Terestre ale SUA (US Army) din Europa. Activitățile militare au loc la poligonul US Army din localitatea Hohenfels, landul Bavaria (Germania). Pe lângă transportoare blindate, piese de artilerie și autocamioane, americanii vor trimite probabil și elicoptere Black Hawk.
Americanii indică precis ce țări au trimis militari, alături de ei, la exercițiu. Acestea sunt Albania, Belgia, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Italia, Kosovo, Lituania, Macedonia de Nord, România, Slovacia, Turcia și Marea Britanie.
În această listă se observă și două țări care nu fac parte din NATO: Georgia și Kosovo. Despre Georgia se știe că e țară neutră, parteneră cu NATO și că dorește să fie primită ca membru. Cererea Georgiei nu a fost încă acceptată din cauza situației sale delicate. Pe de o parte, are trupe rusești pe teritoriul ei – în Osetia de Sud și în Abhazia. Pe de altă parte, după ce Rusia a atacat Ucraina iar Occidentul a impus sancțiuni economice Rusiei, au apărut informații că bănci din Georgia ar colabora cu Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!