Statele Unite(SUA) acuză Rusia că încearcă să influenţeze alegerile de duminică din Republica Moldova. Potrivit oficialilor de la Casa Albă, Moscova a cheltuit până acum milioane de dolari pentru a-i convinge pe moldoveni să nu voteze cu actuala preşedintă Maia Sandu şi să nu fie de acord cu aderarea la Uniunea Europeană. Chiar azi forţele speciale au descins la sediul partidului controlat de oligarhul pro-rus Ilan Şor, ca parte a anchetei privind încercarea de fraudare a alegerilor, potrivit Antena 1.
Ministrul de externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, a declarat miercuri că sunt semnale că în Federaţia Rusă s-ar încerca organizarea unor transporturi cu alegători pentru a da impresia de aglomeraţie la cele două secţii de vot care vor fi deschise la Moscova pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul proeuropean din 20 octombrie. Ministerul de Externe al Republicii Moldova avertizează autorităţile ruse să nu permită periclitarea procesului electoral.
„Din păcate, avem semnale, inclusiv în spaţiul public, că Federaţia Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al Republicii Moldova. În cazul în care acest lucru se va confirma, va trebui să luăm măsuri. (..) În dependenţă de situaţia care se va crea, măsurile vor fi impuse de organul electoral”, a declarat Mihai Popşoi, citat de Radio Moldova.
Moscova, acuzată că transportă alegători la secțiile de votare din Federația Rusă
Ulterior, Ministerul de Externe a transmis un comunicat prin care spune că „a luat notă cu preocupare” de informaţiile apărute în spaţiul public despre încercări de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secţiile de vot din Federaţia Rusă. „Considerăm că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia autorităţilor ruse şi oricăror entităţi despre neadmiterea încercărilor de periclitare a procesului electoral prin acţiuni contrare legii şi menite, în mod artificial, să inducă impresia unor aglomeraţii la secţiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova”, a transmis MAE de la Chişinău.
Pentru alegerile din 20 octombrie, în trei ţări în care se desfăşoară conflicte – Israel, Ucraina şi Federaţia Rusă – vor fi organizate câte două secţii de votare. Iniţial, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să deschidă cinci secţii de votare în Rusia, însă numărul a fost redus la două, la recomandarea Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a Ministerului de Externe, care au spus că nu au posibilitatea de a asigura logistica pentru funcţionarea unor birouri electorale şi în alte trei oraşe ruseşti.
„Vom depune eforturi susţinute pentru a organiza eficace procesul electoral, dar, cu mare regret, având în vedere situaţia de securitate din aceste trei ţări, nu putem garanta securitatea în afara misiunilor diplomatice”, a explicat Mihai Popşoi.
În schimb, în România vor fi deschise 16 secţii de vot, dintre care trei la Bucureşti.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!