4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăStudiu: Starea de bine financiară devine o prioritate pentru români

Studiu: Starea de bine financiară devine o prioritate pentru români

Conceptul de well-being a evoluat recent, extinzându-se dincolo de sănătatea fizică și mentală pentru a include stabilitatea financiară, arată un studiu Revolut realizat pe un eșantion de 21.000 de consumatori, dintre care 1.000 de români.

Cercetarea relevă că pentru români, securitatea financiară este o componentă esențială a stării de bine, fiind asociată cu un fond de rezervă stabil și un cont bancar pozitiv, scrie Ziarul Financiar.

Peste jumătate (54%) dintre românii chestionați consideră că un fond de rezervă constant contribuie la confortul financiar, iar 35% leagă starea de bine de o atitudine responsabilă față de gestionarea banilor.

Majoritatea economisesc pentru a-și asigura stabilitatea: doar 27% își alocă economiile pentru experiențe plăcute, precum vacanțele, iar 23% pentru mici răsfățuri. În plus, 19% strâng bani pentru obiective specifice, cum ar fi o locuință mai mare sau organizarea unei nunți, iar doar 6% economisesc pentru câștigul din dobândă.

În funcție de generație, prioritățile economice variază.

Milenialii (35-44 de ani) pun cel mai mare accent pe securitatea financiară pentru situații neprevăzute (56%), în timp ce pentru tinerii între 25-34 de ani procentul este ușor mai scăzut, la 50%.

Generația Z economisește în special pentru vacanțe și educație (31%, respectiv 14%), în timp ce persoanele de peste 65 de ani prioritizează cadourile pentru cei dragi (25%).

Generația X, cu vârste între 45 și 54 de ani, include cei mai mulți respondenți care spun că nu reușesc să economisească (6%).

Printre principalele obstacole în economisire se numără cheltuielile neprevăzute (42%), veniturile insuficiente (38%), costul ridicat al vieții (22%) și educația financiară limitată (10%).

În plus, 43% dintre reprezentanții Generației Z și 50% dintre mileniali indică veniturile mici și cheltuielile imprevizibile drept piedici majore, mai arată studiul Revolut.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă