Conceptul de well-being a evoluat recent, extinzându-se dincolo de sănătatea fizică și mentală pentru a include stabilitatea financiară, arată un studiu Revolut realizat pe un eșantion de 21.000 de consumatori, dintre care 1.000 de români.
Cercetarea relevă că pentru români, securitatea financiară este o componentă esențială a stării de bine, fiind asociată cu un fond de rezervă stabil și un cont bancar pozitiv, scrie Ziarul Financiar.
Peste jumătate (54%) dintre românii chestionați consideră că un fond de rezervă constant contribuie la confortul financiar, iar 35% leagă starea de bine de o atitudine responsabilă față de gestionarea banilor.
Majoritatea economisesc pentru a-și asigura stabilitatea: doar 27% își alocă economiile pentru experiențe plăcute, precum vacanțele, iar 23% pentru mici răsfățuri. În plus, 19% strâng bani pentru obiective specifice, cum ar fi o locuință mai mare sau organizarea unei nunți, iar doar 6% economisesc pentru câștigul din dobândă.
În funcție de generație, prioritățile economice variază.
Milenialii (35-44 de ani) pun cel mai mare accent pe securitatea financiară pentru situații neprevăzute (56%), în timp ce pentru tinerii între 25-34 de ani procentul este ușor mai scăzut, la 50%.
Generația Z economisește în special pentru vacanțe și educație (31%, respectiv 14%), în timp ce persoanele de peste 65 de ani prioritizează cadourile pentru cei dragi (25%).
Generația X, cu vârste între 45 și 54 de ani, include cei mai mulți respondenți care spun că nu reușesc să economisească (6%).
Printre principalele obstacole în economisire se numără cheltuielile neprevăzute (42%), veniturile insuficiente (38%), costul ridicat al vieții (22%) și educația financiară limitată (10%).
În plus, 43% dintre reprezentanții Generației Z și 50% dintre mileniali indică veniturile mici și cheltuielile imprevizibile drept piedici majore, mai arată studiul Revolut.