Mai mult de 80% dintre români recunosc că trebuie să-și schimbe stilul de viață pentru a face față efectelor schimbărilor climatice, conform sondajului anual privind clima realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI). Schimbările climatice sunt percepute drept a doua cea mai mare provocare a țării, după creșterea costului vieții.
Un procent impresionant de 90% dintre respondenți sunt de acord că investițiile imediate în adaptare sunt esențiale pentru a preveni costuri mai mari în viitor.
România a resimțit direct efectele schimbărilor climatice în 2024, când furtuna Boris a provocat inundații grave în județele Galați și Vaslui. Intemperiile din 14-16 septembrie au dus la pierderi de vieți omenești (șapte decese), evacuarea a mii de persoane și distrugeri la circa 6.000 de locuințe.
Conform Agenției Europene de Mediu, Europa se confruntă cu o accelerare a fenomenelor meteo extreme pe măsură ce temperaturile globale cresc, ceea ce impune o necesitate urgentă pentru strategii de adaptare.
Rezultatele sondajului BEI: românii și percepția schimbărilor climatice
Studiul BEI, realizat în august 2024, reflectă opiniile a peste 24.000 de persoane din UE și SUA, inclusiv 1.000 de români.
Aproape jumătate dintre respondenții români (46%) se așteaptă să fie nevoiți să se mute în zone mai puțin vulnerabile la schimbările climatice, fie la nivel local, fie în regiuni sau țări mai răcoroase (38%, cu 10% peste media UE).
Prioritățile pentru adaptare, conform românilor:
- Plantarea de vegetație rezistentă la schimbările climatice (53%, cu 18% peste media UE)
- Răcirea orașelor prin măsuri urbanistice (45%)
- Îmbunătățirea infrastructurii – de la sisteme de drenaj și bariere împotriva inundațiilor, la rețele electrice rezistente (43%).
Confruntați cu impactul direct al fenomenelor extreme și susținuți de percepția oportunităților economice ale măsurilor de adaptare, românii subliniază urgența acțiunilor climatice și a investițiilor pentru a proteja comunitățile și mediul înconjurător.