Aproape toată populația lumii respiră aer poluat, ceea ce reduce cu peste doi ani speranța medie de viață la nivel mondial.
Potrivit celor mai recente constatări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 99 % dintre oameni trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește nivelurile de siguranță.
Contaminarea reduce în medie cu 2,2 ani speranța medie de viață la nivel mondial pentru fiecare persoană – un total de 17 miliarde de ani de viață.
Acest impact asupra speranței de viață este comparabil cu cel al fumatului, de peste trei ori mai mare decât cel al consumului de alcool, de șase ori mai mare decât cel al HIV/SIDA și de 89 de ori mai mare decât cel al conflictelor și al terorismului.
Pierderea de vieți – calculată în această lună de cercetătorii de la Universitatea din Chicago în raportul lor anual privind indicele calității aerului și a vieții – ar trebui tratată cu aceeași urgență ca o invazie spațială, spune Michael Greenstone, cercetătorul principal.
„Ar fi o urgență globală dacă marțienii ar veni pe Pământ și ar pulveriza o substanță care ar face ca o persoană medie de pe planetă să piardă mai mult de doi ani din speranța de viață. Este o situație similară cu cea care prevalează în multe părți ale lumii, cu excepția faptului că noi pulverizăm substanța, nu niște invadatori din spațiul cosmic,” explică el.
Ce este poluarea aerului și ce efecte are asupra organismului?
Aerul murdar ucide milioane de oameni în fiecare an.
Deoarece poluarea invizibilă este în aer, poate fi greu de scăpat de ea. În orașe, principala sursă a acestei poluări este transportul rutier, care produce poluanți precum dioxidul de azot și particulele.
Alte surse de poluare includ arderea combustibilului, emisiile de la generarea de energie și incendiile de vegetație. Fabricile industriale scuipă poluanți sub formă de aerosoli, expunând la un risc mai mare persoanele care locuiesc în apropiere.
Din nefericire, toate acestea au un impact dramatic asupra sănătății populației.
Poluanții microscopici din aer trec de apărarea organismului nostru, ajungând în profunzimea sistemului respirator și circulator, afectând plămânii, inima și creierul.
O treime din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și boli de inimă se datorează poluării aerului.
Unde este cea mai gravă poluare a aerului și ce putem face în privința acesteia?
Cea mai slabă calitate a aerului se află în Asia de Sud și de Sud-Est, unde 99,9% dintre oameni respiră un aer poluat.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, se așteaptă ca locuitorii din Asia de Sud să piardă în medie aproximativ 5 ani din viață dacă nivelurile actuale ridicate de poluare persistă.
În regiunile din jurul unor orașe precum Mandalay, Hanoi și Jakarta, se așteaptă ca locuitorii să piardă în medie între trei și patru ani din speranța de viață.
În unele zone din Africa Centrală, localnicii pierd în medie cinci ani.
Nu este prea târziu pentru a rezolva problema poluării aerului
Cu toate acestea, cercetătorii insistă asupra faptului că nu este totul chiar atât de rău.
„Din fericire, istoria ne învață că nu trebuie să fie așa. În multe locuri de pe planetă, cum ar fi Statele Unite, politici puternice, susținute de o voință la fel de puternică de schimbare, au reușit să reducă poluarea aerului”, spune Dr. Greenstone.
În China, nivelurile de poluare s-au îmbunătățit încet, dar constant, de când guvernul a anunțat un „război împotriva poluării” în 2013.
În 2020, poluarea a scăzut cu aproximativ 40 de procente. Deși acest lucru poate fi atribuit în parte lock-down-ului COVID-19, poluarea a scăzut, de asemenea, cu 9 procente în anul precedent.
Dacă China ar respecta orientările OMS privind calitatea aerului, locuitorii ar câștiga în medie 2,6 ani de speranță de viață.
De asemenea, în SUA și în Europa, cercetătorii notează că „aplicarea susținută a unor politici ferme privind poluarea aerului în Statele Unite și în Europa a redus semnificativ poluarea cu particule”.
Există încă un drum lung de parcurs – dacă nivelurile globale de poluare ar respecta noua orientare a OMS, ar putea fi salvați 68 de milioane de ani de viață în Statele Unite și 527 de milioane de ani de viață în Europa.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!