Ar putea fi un vis frumos, dar se pare că cercetătorii studiază posibilitatea răsăriturilor și apusurilor eterne, dar într-o lume îndepărtată.
James Webb: răsărituri și apusuri eterne
Cercetătorii care utilizează Telescopul Spațial James Webb au confirmat în sfârșit ceea ce modelele au prezis anterior: o exoplanetă prezintă diferențe între atmosfera sa de dimineață eternă și cea de seară eternă, scrie presa internațională.
WASP-39 b, o planetă gigant cu un diametru de 1,3 ori mai mare decât Jupiter, dar cu o masă similară cu cea a lui Saturn, orbitează o stea aflată la aproximativ 700 de ani lumină de Pământ.
Planeta este blocată în rotație față de steaua sa, ceea ce înseamnă că are o față permanentă de zi și o față permanentă de noapte — o parte a planetei este mereu expusă stelei, în timp ce cealaltă parte este mereu cufundată în întuneric.
Folosind spectrograful în infraroșu apropiat (NIRSpec) al Telescopului Spațial James Webb, astronomii au confirmat o diferență de temperatură între dimineața eternă și seara eternă de pe WASP-39 b, seara fiind cu aproximativ 300 de grade Fahrenheit (circa 200 de grade Celsius) mai fierbinte.
De asemenea, se pare că partea de dimineață eternă a planetei este probabil mai înnorată decât partea de seară.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!