17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSănătateSTUDIU. Injectare de două ori pe an pentru protecție de 100% împotriva...

STUDIU. Injectare de două ori pe an pentru protecție de 100% împotriva infecției cu HIV

Două injecții pe an ale unui medicament utilizat în prezent pentru tratarea infecțiilor cu HIV s-au dovedit extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor, în cadrul unui studiu efectuat în rândul tinerelor și adolescentelor din Africa, notează CNN.

Studiu HIV

Un studiu recent publicat miercuri și relatat de Associated Press arată că injecțiile bianuale utilizate pentru tratarea SIDA au demonstrat o eficiență de 100% în prevenirea noilor infecții la femei.

Cercetătorii au efectuat acest studiu pe aproximativ 5.000 de femei tinere și fete din Africa de Sud și Uganda. Rezultatele sunt impresionante: niciuna dintre participantele care au primit injecțiile nu a contractat HIV.

Pe de altă parte, un grup de femei care au primit zilnic pastile de prevenire a avut o rată de infecție de aproximativ 2%, acestea contractând HIV de la parteneri sexuali infectați.

Aceste date subliniază potențialul major al injecțiilor bianuale în combaterea răspândirii virusului HIV, oferind o alternativă eficientă și convenabilă la administrarea zilnică a pastilelor.

„Să vezi acest nivel de protecție este uimitor”, a declarat Salim Abdool Karim despre injecții. El este directorul unui centru de cercetare a SIDA din Durban, Africa de Sud, care nu a luat parte la cercetare.

Injecțiile dezvoltate de compania americană Gilead, cunoscute sub denumirea de Sunlenca, sunt aprobate în prezent în Statele Unite, Canada, Europa și în alte țări, dar exclusiv pentru tratamentul HIV.

Gilead a anunțat că așteaptă rezultatele testelor efectuate pe bărbați înainte de a solicita autorizarea utilizării acestor injecții pentru prevenirea infecției.

În timp ce studiile actuale se concentrează pe eficacitatea în rândul femeilor, compania speră să extindă utilizarea Sunlenca și pentru bărbați, dacă rezultatele vor confirma eficiența și siguranța acestei metode de prevenire.

Ce este HIV

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este un virus care atacă sistemul imunitar al organismului, slăbindu-l și făcându-l vulnerabil la infecții și boli.

HIV se transmite prin contactul cu fluidele corporale infectate, cum ar fi sângele, semenul, secrețiile vaginale și laptele matern.

Fără tratament, HIV poate progresa în SIDA (Sindromul Imunodeficienței Acquisite), o etapă avansată a infecției care poate fi fatală.

Prevenirea este esențială în combaterea răspândirii HIV. Utilizarea prezervativelor, evitarea partajării acelor și testarea regulată sunt măsuri cruciale.

De asemenea, tratamentele antiretrovirale disponibile pot controla eficient virusul, permițând persoanelor infectate să ducă o viață lungă și sănătoasă și reducând riscul de transmitere a virusului.

Educația și conștientizarea sunt cheie în prevenirea și combaterea HIV, oferind suport și resurse necesare pentru gestionarea și tratarea acestei infecții.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă