4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSănătateSTUDIU: COVID a provocat leziuni cerebrale unor bebeluși infectați în timpul sarcinii

STUDIU: COVID a provocat leziuni cerebrale unor bebeluși infectați în timpul sarcinii

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au raportat primele două cazuri confirmate în care virusul SARS-CoV-2 a traversat placenta unei mame și a provocat leziuni cerebrale la bebelușii pe care îi purtau, scrie Reuters.

Medicii au declarat anterior că acest lucru este posibil, dar până acum nu existau dovezi directe ale prezenței COVID-19 în placenta mamei sau în creierul copilului, a declarat echipa la o conferință de presă.

Bebelușii s-au născut din mame tinere care au fost testate pozitiv la COVID în timpul celui de-al doilea trimestru, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, au precizat medicii. Studiile de caz au fost publicate în revista Pediatrics.

Este cunoscut faptul că multe virusuri sunt capabile să traverseze placenta și să provoace leziuni ale creierului fetal, inclusiv citomegalovirusul, rubeola, HIV și Zika. Virusul SARS-CoV-2 a fost detectat în țesutul cerebral al adulților, iar unii experți au suspectat că acesta ar putea afecta și țesutul cerebral fetal.

„Eeste prima dată când am reușit să demonstrăm prezența virusului într-un organ fetal cu trecere transplacentară”, a declarat Dr. Michael Paidas, președinte al catedrei de obstetrică și ginecologie de la Universitatea din Miami. „De aceea credem că acest lucru este atât de important”.

Nou-născuții au avut convulsii încă din prima zi de viață. Cu toate acestea, spre deosebire de Zika, bebelușii nu s-au născut cu microcefalie, o afecțiune marcată de mărimea mică a capului. În schimb, microcefalia s-a dezvoltat în timp, pe măsură ce creierul lor a încetat să mai crească într-un ritm normal, a precizat echipa.

Ambii bebeluși aveau întârzieri severe de dezvoltare. Unul dintre copii a murit la 13 luni, iar celălalt se afla în îngrijire, a precizat echipa.

Niciunul dintre sugari nu a fost testat pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, dar au avut niveluri ridicate de anticorpi COVID în sânge, a declarat în cadrul briefingului Dr. Merline Benny, neonatolog și profesor asistent de pediatrie la Universitatea din Miami. Ea a spus că acest lucru sugerează că virusul a trecut de la mamă, prin placentă și până la copil.

Echipa a găsit prezenșa virusului în placentele ambelor mame.

În ceea ce privește mamele, deși ambele au fost testate pozitiv pentru virus, una dintre femei a avut doar simptome ușoare și a mers cu copilul în timp util pentru un control, în timp ce cealaltă a fost atât de bolnavă încât medicii au fost nevoiți să o ajute să nască la 32 de săptămâni de gestație.

Dr. Shahnaz Duara, obstetrician și ginecolog la Universitatea din Miami, a declarat că ea crede că aceste cazuri sunt rare, dar le-a îndemnat pe femeile care au fost infectate în timpul sarcinii să informeze medicii pentru a verifica dacă există întârzieri în dezvoltare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Atac major al Rusiei asupra Ucrainei în dimineața de Crăciun: Rețele energetice și orașe vizate

În dimineața de Crăciun, Rusia a lansat un atac masiv asupra rețelei energetice și orașelor din estul Ucrainei, folosind rachete de croazieră și balistice,...

Radu Drăgușin rămâne la Tottenham, după ce Fiorentina îl luase în vizor

Fiorentina este ultima echipă italiană interesată de serviciile lui Radu Drăgușin, după ce în presa din Italia au apărut informații și despre un interes...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă