9.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSănătateSTUDIU: Consumul de cafea poate duce la un risc mai mic de...

STUDIU: Consumul de cafea poate duce la un risc mai mic de deces

Persoanele din Marea Britanie care au consumat mai mult de o ceașcă de cafea pe zi au avut un risc de mortalitate mai mic decât cei care nu beau cafea, potrivit unui studiu, notează nbcnews.

Contrar mitului popular, renunțarea la a bea cafea nu îți va îmbunătăți sănătatea. Dimpotrivă, ani de cercetări sugerează că consumul de cafea are legătură cu un risc mai mic de deces.

Cea mai recentă adăugire la acest corpus de cercetare a fost publicată în Annals of Internal Medicine. Studiul a analizat aproximativ 120.000 de persoane din Marea Britanie care au consumat în mod regulat cafea neîndulcită sau îndulcită cu zahăr pe parcursul a șapte ani. Constatările au sugerat că cei care au băut între 1,5 și 3,5 cești pe zi au avut un risc mai mic de deces în acei șapte ani decât cei care nu beau cafea, chiar dacă au adăugat o linguriță de zahăr adevărat – nu îndulcitor artificial – la fiecare ceașcă.

Per ansamblu, persoanele care au băut cafea neîndulcită au avut cu 16 până la 21 la sută mai puține șanse de a muri în perioada studiată decât persoanele care nu au băut deloc cafea, au arătat rezultatele.

Dar cercetătorii nu au analizat cauzalitatea, așa că nu au putut spune dacă cafeaua este direct responsabilă pentru acest rezultat.

„Din punct de vedere biologic, este plauzibil că cafeaua ar putea conferi de fapt unele beneficii directe pentru sănătate”, a declarat Dr. Christina Wee, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School. Wee a editat studiul și a scris un editorial de despre rezultate.

Dar ea a adăugat: „Nu putem spune cu certitudine că este consumul de cafea în sine cel care duce la un risc mai mic de mortalitate.”

Este posibil, de exemplu, ca persoanele care beau cafea în mod regulat să fie mai bogate și, prin urmare, să aibă mai multe șanse de a beneficia de o asistență medicală mai bună sau de a avea mai mult timp pentru petrecerea timpului liber sau pentru fitness decât cei care nu beau cafea, ceea ce ar putea reduce riscul de mortalitate.

O lingură de zahăr nu anulează beneficiile cafelei

Participanții la noul studiu aveau în medie în jur de 56 de ani și au fost recrutați între 2006 și 2010. Cercetătorii au ținut cont de factori precum dieta, fumatul, statutul socio-economic, problemele de sănătate preexistente și expunerea la poluarea aerului.

Rezultatele au sugerat că persoanele care au băut cafea îndulcită cu zahăr au avut cu 29% până la 31% mai puține șanse de a muri decât cei care nu beau cafea.

Studiul nu a găsit rezultate concludente în cazul persoanelor care au băut cafea cu îndulcitori artificiali și nici nu a analizat în mod specific persoanele care au adăugat lapte sau smântână.

Wee a spus că rezultatele nu sugerează că este mai sănătos să adaugi zahăr în cafea decât să o bei simplă.

„Cel mai mare avertisment al meu este să nu echivalez acest lucru cu ‘pot bea orice fel de cafea cu o mulțime de calorii’, deoarece există alte studii care arată clar că dacă adaugi zahăr și niveluri ridicate de calorii goale nu este prea bine pentru tine. Așa că faceți lucrurile cu moderație”, a spus ea.

„Ceea ce acest studiu spune cu adevărat este că adăugarea unui pic de zahăr nu înlătură toate beneficiile potențiale pentru sănătate pe care le-ar putea avea cafeaua”, a spus Wee.

Nu este dăunător, poate chiar puțin benefic

O asociere între consumul de cafea și un risc mai mic de deces este bine stabilită: O analiză din 2019 a constatat că consumul a două până la patru cești pe zi a redus riscul de deces al unei persoane în comparație cu persoanele care nu consumau cafea deloc.

O altă analiză a sugerat că, consumul a trei până la patru cești zilnice a redus riscul de deces din cauza bolilor de inimă în comparație cu lipsa totală a cafelei. Aceeași cercetare a constatat că consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de boală Parkinson, boală cronică de rinichi, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Dar experții nu au determinat de ce cafeaua este asociată cu aceste beneficii.

Unele cercetări au sugerat că antioxidanții din cafea ar putea reduce inflamația și ar putea scădea riscul de boală, dar legătura este departe de a fi sigură.

Și alte cercetări au asociat cafeaua cu unele efecte negative asupra sănătății. O analiză din 2015 a constatat că consumul de una până la patru cești pe zi a fost asociat cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, dar opusul a fost valabil în cazul persoanelor care au băut cinci sau mai multe cești pe zi.

 Între timp, o analiză de anul trecut a constatat că cafeaua fiartă a fost corelată cu creșterea nivelului de colesterol „rău”, în timp ce cafeaua filtrată nu a avut același efect. Cofeina poate crește, de asemenea, tensiunea arterială pe termen scurt.

Cercetările recente sunt departe de a fi definitive, a spus Wee. Ea a remarcat, de asemenea, că unii factori de stil de viață asociați cu consumul de cafea pot fi nesănătoși: „Lucrezi multe ore și trebuie să stai treaz tot timpul, sau ești stresat și ai termene limită”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Români blocați în aeroportul Malmo, nevoiți să doarmă pe ciment

Avionul, care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul suedez sâmbătă seara, a rămas la sol din cauza unei defecţiuni tehnice Peste 200 de pasageri...

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în al treilea trimestru

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 33,6% Pentru categoria autoturisme, cea mai...

Români blocați în aeroportul Malmo, nevoiți să doarmă pe ciment

Avionul, care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul suedez sâmbătă seara, a rămas la sol din cauza unei defecţiuni tehnice Peste 200 de pasageri...
Ultima oră
Pe aceeași temă