8.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSănătateSTUDIU: Cartofii prăjiți favorizează apariția depresiei la bărbați

STUDIU: Cartofii prăjiți favorizează apariția depresiei la bărbați

O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că dacă se consumă frecvent alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, se pare că există un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie, notează CNN.

Această legătură a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate „deschid calea în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală”, potrivit articolului publicat în revista PNAS.

Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu se cunoaște clar dacă alimentele prăjite au dus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate au consumat alimente prăjite.

Studiul a evaluat 140.728 de persoane timp de 11,3 ani. După ce au fost excluși participanții diagnosticați cu depresie în primii doi ani, au fost descoperite în total 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că, în mod specific, cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.

De asemenea, studiul constatase că participanții care consumau mai mult de o porție de alimente prăjite în mod regulat erau bărbații mai tineri.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a transmis Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

„Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la „mâncare confortabilă” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o oarecare ușurare” , a adăugat Katz, fondatorul True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicați medicinei stilului de viață.

Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente reconfortante ca o modalitate de auto-medicație, a spus el.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Nissan concediază 9.000 de angajați

Nissan a lansat un plan de reformă drastic pentru a depăși dificultățile financiare, care include reduceri de personal (9.000 de locuri de muncă), reducerea...

Prognoza meteo: Temperaturile scad ușor în noiembrie, dar vor crește la începutul lui decembrie

Meteorologii anunță pentru săptămâna 11-18 noiembrie 2024 o ușoară scădere a temperaturilor față de valorile normale ale perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce...

Accident Caraș-Severin. Două TIR-uri implicate, iar o persoană a murit

Accident Caraș-Severin. O tragedie rutieră a avut loc vineri după-amiază pe drumul național DN 6, între localitățile Armeniş și Sadova, județul Caraș-Severin, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă