Vara lui 2023 este aici, așa că festivalurile culinare revin! De la Amsterdam la Budapesta sau Lyo, astăzi vom vorbi despre top 5 festivaluri culinare europene, unde și când se vor ține.
Belgia, Antwerp
Dacă vă aflați în Belgia în acest weekend, dați o fugă la Anvers, unde are loc cea de-a 15-a ediție a Antwerp Proeft, notează Euronews.com.
De la bucătari vedete la tinere talente, peste 30 de restaurante vor oferi cele mai bune preparate din bucătăria europeană, de la cele mai franțuzești și belgiene la cele olandeze și italiene.
Orașul Antwerp nu este cunoscut pentru gastronomia sa, dar are totuși mai mulți bucătari cu stele, precum Thomas Diepersloot, de la restaurantul „Fine fleur” sau Dimitri De Koninck de la restaurantul „Nebo”, iar acest festival este ocazia perfectă de a le descoperi munca și multe altele, cu terase acoperite în interior și în exterior și standuri de mâncare!
CÂND?: 18-21 mai
UNDE?: The Waagnatie, în cartierul Eilandje din Anvers
Olanda, Amsterdam
În acest weekend ai unul dintre cele mai gustoase festivaluri de camioane alimentare.
Întrucât cunoscutul festival de camioane cu mâncare de la Bruxelles nu se vaține în acest an dar se va întoarce în 2024, puteți încerca festivalul Rolling Kitchens din Amsterdam (Rollende Keukens în olandeză).
Zeci de bucătării mobile și food truck-uri care servesc o gamă largă de bucătării internaționale, de la tacos mexicani la pizza italiană, vor apărea în Westergasfabriek și vor transforma parcul într-un mare restaurant în aer liber pentru cea de-a 15-a ediție a evenimentului.
CÂND?: 17-21 mai
UNDE?: Amsterdam Westergasfabriek
Ungaria, Budapesta
Sunteți în căutarea unei aventuri culinare? Nu ratați Budapest Gourmet Festival, cu peste 100 de expozanți, cofetării, vinării și producători de bere.
Acest eveniment popular celebrează scena gastronomică maghiară, anul acesta punând accentul pe „Noua Generație”, reprezentată de tineri profesioniști precum János Mizsei, bucătarul inovator al restaurantului „MÁ”, care anul trecut a câștigat premiul „Tânărul bucătar al anului” acordat de Ghidul Michelin.
„Anul acesta, ne vom concentra pe viitor, deoarece putem vedea deja o nouă generație de bucătari, patiseri, barmani și barmani care, în ciuda tinereții lor, își reprezintă profesia la un nivel foarte înalt”, explică Richárd Nemes, organizatorul principal al Gourmet.
CÂND?: 2-4 iunie
UNDE?: Parcul Millenáris
Franța, Lyon
Cum să vorbești despre mâncarea europeană fără să menționezi Franța? Revoluția mâncării de stradă abia începe în Franța, iar Lyon Street Food Festival oferă cele mai bune preparate.
Sărbătoarea de patru zile, aflată la cea de-a 7-a ediție, celebrează atât specialitățile regionale franceze, cât și cele mai multe din bucătăria mondială, cu peste 120 de bucătari cu stele și artizani stradali de pe toate continentele.
În plus, vor avea loc, de asemenea, spectacole de muzică live, concerte și ateliere culturale, cum ar fi degustări de vinuri, cursuri de gătit, bricolaj și evenimente pentru copii.
CÂND?: 15-18 iunie
UNDE?: Fostele fabrici Fagor-Brandt din cartierul Gerland
Danemarca, Copenhaga
Copenhaga Cooking este unul dintre cele mai mari festivaluri culinare și unul dintre locurile de vizitat în Europa de Nord. În fiecare an, la sfârșitul lunii august, bucătari, restaurante, producători locali și gurmanzi își unesc forțele pentru a celebra scena culinară a orașului.
Peste 100 de evenimente au loc pe parcursul celor 10 zile de festival în tot orașul, de la ateliere culinare la mese lungi, degustări și spectacole de bucătărie.
CÂND?: 18-27 august
UNDE?: În tot orașul
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!