12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiStoltenberg: NATO va acţiona dacă Finlanda și Suedia vor fi supuse presiunii

Stoltenberg: NATO va acţiona dacă Finlanda și Suedia vor fi supuse presiunii

Aliații NATO vor acționa dacă Finlanda sau Suedia vor fi supuse presiunii din partea Rusiei sau a altui adversar înainte de a deveni membri cu drepturi depline ai alianței, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi (20 octombrie), potrivit Reuters.

 „ Este de neconceput ca aliații să nu acționeze dacă Suedia și Finlanda ar fi supuse vreunei forme de presiune”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă cu premierul suedez Ulf Kristersson.

NATO spune despre Finlanda și Suedia că vor fi ajutate să facă față presiunii dacă aceasta se va manifesta din partea oricui

Stoltenberg a mai spus că toate indiciile erau că Iranul a furnizat Rusiei drone folosite într-o serie de lovituri recente în Ucraina, deși a refuzat să ofere detalii din motive de securitate.

Teheranul neagă că a furnizat dronele Moscovei, iar Rusia a negat că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Ungaria și Turcia, ultimele două bariere în calea aderării la NATO pentru Finlanda și Suedia

După doar trei luni, 28 din cele 30 de state NATO au ratificat în parlamentele naționale modificările aduse tratatului care ar aproba aderarea Finlandei și Suediei, în timp ce 24 de națiuni au depus deja noile documente la Washington.

Există încă două motive pentru care dopurile de șampanie nu pocnesc încă: Ungaria și Turcia.

În septembrie, ministrul finlandez de externe a declarat că omologul său ungar a promis că va continua ratificarea și i-a asigurat pe finlandezi că nu există obiecții la aderarea Finlandei sau a Suediei.

Cu câteva săptămâni mai devreme, la sfârșitul lunii august, ministrul ungar al dezvoltării regionale, (și fost comisar european) Tibor Navracsics, a vizitat Helsinki și le-a spus parlamentarilor finlandezi că țara sa va ratifica fără întârziere cererea de aderare la NATO.

„Ungaria susține aderarea Finlandei la NATO, dar procesul de ratificare în parlamentul ungar este încă în curs de desfășurare”, se arăta atunci într-un comunicat de presă al guvernului finlandez.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...

Studiu: De ce preferă firmele românești să nu acceseze beneficiile fiscale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...

Elefantul PSDNL s-a întos brusc în magazinul cu democrația de porțelan și a făcut țăndări Constituția

Ilustrație: Marian Avramescu Elefantul PSDNL a intrat în democrația românească de porțelan și s-a întors brusc, făcând cioburi constituția, dar lăsând mult loc pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă