4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăȘtirile zilei„Șters complet”: Calea ferată din Mexic ridică temeri serioase pentru cenote

„Șters complet”: Calea ferată din Mexic ridică temeri serioase pentru cenote

Calea ferată nouă din Mexic ridică temeri serioase pentru sistemul de peșteri numite cenote, în ciuda profituruilor economice ce le va aduce.

Guvernul Mexicului spune că un proiect feroviar de 910 mile va aduce beneficii economice zonelor afectate anterior – dar ecologistii avertizează că schema pune în pericol o veche rețea de peșteri de care depinde un ecosistem divers.

Sub pământ în junglele îndepărtate din sudul Mexicului se află sisteme antice de peșteri cunoscute sub numele de cenote.

Ele fac parte dintr-unul dintre cele mai unice ecosisteme din lume.

Dar la Cenotul Dama Blanca, activiștii de mediu spun că ecosistemul a fost „șters”. De la intrarea în peșteră se vede presupusul vinovat.

Această zonă străveche a fost, în ultimii ani, gazda proiectului de cale ferată Tren Maya.

„ Din păcate, am văzut cum au distrus jungla care o acoperea. Au lăsat-o neprotejată”.

Ecologistul Jose Uribe spune că intrarea în Dama Blanca a fost umplută ca parte a construcției liniei de tren. A fost cândva, a spus el, o zonă bogată în lilieci, vegetație și pești.

„ Funcționarea ecosistemului cenotului a fost eliminată. Deoarece este o junglă, funcția pe care o asigura a fost ștearsă. Dama Blanca a murit.”

Cenotele se formează atunci când calcarul de suprafață se prăbușește pentru a expune apa subterană cristalină. Au fost locurile unor descoperiri precum fosile umane antice și artefacte Maya.

Anul trecut, președintele Andres Manuel Lopez Obrador a spus că acolo unde sunt râuri sau cenote subterane vor fi ocoluri sau poduri.

Guvernul susține că Tren Maya va aduce conectivitate modernă în zonele care, de generații, au fost private de beneficii economice semnificative. Acesta va conecta cea mai mare destinație turistică din Mexic, Cancun, cu templele mayașe antice.

Dar calea ferată i-a divizat profund pe mexicani, fiind un exemplu pentru lupta cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare atunci când încearcă să echilibreze progresul economic cu responsabilitatea pentru mediu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis asigură țările din Balcanii de Vest de sprijinul României pentru aderarea la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat, miercuri, ţările din Balcanii de Vest să continue parcursul european şi le-a asigurat de ajutorul României în acest sens. "Astăzi,...

BBC: Facebook a restricționat capacitatea mass-media din teritoriile palestiniene de a ajunge la audiență prin aceasta

Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile palestiniene de a ajunge la audienţă prin intermediul acestei reţele...

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă