4.7 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăStatul o lasă pe Carmen Palade să facă orice dorește cu monumentul...

Statul o lasă pe Carmen Palade să facă orice dorește cu monumentul istoric Rex Mamaia

La începutul anului se zvonea că hotelul Rex din Mamaia, deținut de Carmen Palade, ar fi fost vândut dezvoltatorului imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag.

La acea dată, reprezentanții companiei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informația, existând totuși posibilitatea ca tranzacția să se fi efectuat, atâta timp cât la finele anului trecut a fost înființată firma Hagag Rex Mamaia, cu sediul în Capitală, după cum a arătat cotidianul național “România liberă”.

Însă nu! Hotelul este încă în proprietatea lui Palade, urmând ca imobilul să ajungă la israelieni doar dacă actualul proprietar obține reconversia în aparthotel si centru comercial, scriu cei de la replicaonline.ro.

Rex Hotel este un monument istoric, iar statul român, mai exact Ministerul Culturii, ar fi putut să obțină dreptul de preemțiune, însă a refuzat, transferând acest drept în sarcină autorităților locale, în speță Primăria Constanța, mai scriu jurnaliștii.

Protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a bunurilor imobile clasificate drept monumente istorice beneficiază de o atenție sporită din partea legiuitorului român și de o preocupare constantă a acestuia, date fiind modificările legislative din ultimii ani.

Un exemplu este reprezentat de clarificările aduse în privința dreptului de preempțiune în cazul vânzării unor astfel de imobile.

Dreptul de preempțiune este acel drept de care se bucură cineva care este preferat în calitate de cumpărător al unui bun.

Întrucât hotelul Rex din Mamaia este monument istoric de valoare națională, Rex Mamaia a depus la Direcția Județeană de Cultură înștiințarea de vânzare și o documentație aferentă solicitând exercitarea-neexercitarea dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii, mai scrie publicația citată.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ambasadorul israelian, convocat la Brasilia

Ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, l-a convocat pe ambasadorul Israelului în Brazilia, după ce preşedintele Lula da Silva a fost declarat "persona non...
00:01:14

Biden dorește să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților în legătură cu ajutorul pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pentru a discuta un proiect...

Ministerul Muncii anunţă că încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune

Ministerul Muncii anunţă că de astăzi încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă