11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriStatul va majora taxele de licențiere și autorizare ale organizatorilor de jocuri...

Statul va majora taxele de licențiere și autorizare ale organizatorilor de jocuri de noroc cu până la 40%

Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din România vor fi majorate ceea ce va creşte veniturilor colectate la bugetul de stat cupână la 40%, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat de Ministerul Finanţelor.

„Se estimează o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 şi anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Organizarea şi exploatarea activităţii de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat, iar statul român are dreptul exclusiv de a decide condiţiile în care un operator economic are posibilitatea să realizeze o astfel de activitate pe teritoriul român, stabilind care sunt condiţiile de licenţiere, respectiv de autorizare.

Astfel, jocurile de noroc la distanţă sau jocurile de noroc online trebuie să fie organizate şi autorizate pe teritoriul României, locul unde operatorii economici licenţiaţi şi autorizaţi, în condiţiile legii, îşi desfăşoară activitatea şi ulterior în baza activităţii desfăşurate trebuie să plătească impozite şi taxe în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

„Se impune modificarea art. 1, alin. (2) şi art. 1^3, alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), măsuri ce vor duce la întărirea ordinii sociale şi economice, la o mai bună previzionare şi colectare a taxelor şi impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protecţie sporită a jucătorilor, precum şi la prevenirea şi combaterea activităţilor infracţionale cu implicaţii transfrontaliere”, se menţionează în nota de fundamentare.

Totodată, este necesară realizarea infrastructurii IT – hardware şi software, care să cuprindă baza de date digitală, la nivel naţional privind persoanele autoexcluse şi cele indezirabile şi dezvoltarea unei linii de comunicare de tip telverde, precum şi majorarea substanţială a contribuţiei anuale a operatorilor de jocuri de noroc licenţiaţi pentru promovarea respectării principiilor şi măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

Veniturile proprii se constituie din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi. Aceste contribuţii anuale sunt: pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I – 500.000 euro anual; pentru persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II – 15.000 euro anual; jocurile la distanţă monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual.

Oganizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi vor avea contribuţii pentru jocurile loto de 200.000 euro anual, pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual, pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual,
pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc.

Tot pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, s-a impus instituirea unei interdicţii privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc, se menţionează în document.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Declarațiile lui Adrian Mutu, înaintea derby-ului cu Farul Constanța

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat că îşi doreşte să câştige toate cele 3 puncte în meciul din deplasare cu...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă