17.3 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăArt & DesignStatuia "Hidra" de la Iași se scoate la licitație. "E o temă...

Statuia „Hidra” de la Iași se scoate la licitație. „E o temă care reprezintă politica postdecembristă”

„Hidra”, celebra sculptură de la Iași creată de artistul Costin Ioniță, va fi scosă la vânzare.

Piesa va fi inclusă într-o licitație de sculptură ce urmează să aibă loc pe 28 martie, începând cu ora 19:00, la sediul Galeriilor Artmark și online, pe platforma acestora. Sculptura a devenit cunoscută la nivel național după ce a fost expusă în Iași, unde a generat controverse printre trecători. Mai mult, o femeie a fost filmată lovind sculptura cu pumnii și picioarele.


Conform organizatorilor licitației, „Hidra” a fost expusă pentru prima dată în fața publicului în 2012, pe soclul pe care se afla statuia lui Lenin, în fosta Piață a Scânteii, actuala Piață a Presei Libere din București. Sculptura este considerată o critică la adresa clasei politice.

„Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit și posibilități de regenerare infinite. Cele șapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin”, a transmis sculptorul Costin Ioniţă, într-un comunicat trimis presei.

„Costin Ioniţă creează cu luciditate un trup încă plin de viaţă al comunismului, care susţine şapte capete de trandafiri, aparent tranşate, dar bine conectate, ale unei Hidre – o creatură mitologică, referire, de data aceasta simbolică, la prezentul politic. Individualizarea celor şapte capete florale în trupul dezinvolt arată capacitatea de regenerare a unui sistem, o observaţie atent şi explicit transpusă de artistul Costin Ioniţă în ambiţioasa lui lucrare (…) un memento etic, util spaţiului politic românesc. Fără să aibă caracter moralizator, sculptura surprinde în esenţă realitatea ascunsă multora şi dezvăluie la scală largă traseul moral şi uman al politicii noastre”, notează Claudia Zidaru, în catalogul primei expoziţii a lucrării.

Lucrarea a fost expusă la Iași timp de o lună, în cadrul evenimentului „Luna Sculptorilor Români”. Într-o filmare realizată de publicația locală Wow Iași, s-a putut observa cum o femeie lovește cu pumnii și picioarele în statuie, spunând că aceasta nu are ce căuta acolo. Femeia a exprimat: „Mai venim cu cineva și trebuie să dărâmăm, să tăiem, să facem ceva. Din gâtul ăsta ies niște șerpi, cum să fie flori?”, notează Libertatea.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Patriarhia Română: Consultarea privind data comună a Paștelui, poate avea loc doar în cadrul unui Sinod pan-ortodox

Declarația vine în contextul afirmațiilor recente ale Papei Francisc, care a exprimat deschiderea Bisericii Catolice către acceptarea unei date unice pentru celebrarea Paștelui Patriarhia Română...

Ministrul Culturii, apel la cooperare europeană pentru recuperarea artefactelor furate

Premierul olandez a exprimat sprijinul ferm al autorităților din țara sa, pentru identificarea autorilor furtului Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a prezentat oficialilor olandezi, măsurile luate...

Donald Trump a confirmat că gigantul tehnologic Microsoft negociază achiziționarea TikTok

Deși nu a oferit detalii despre ceilalți potențiali cumpărători, președintele a subliniat că printre aceștia se numără „companii de top” Președintele american Donald Trump a...
Ultima oră
Pe aceeași temă