Statele Unite și-au trimis cel mai nou portavion, Gerald Ford, cu întreaga lui flotă de sprijin, în estul Mării Mediterane.
Portavionul nu poate intra în Marea Neagră dar poate intra în Marea Egee. Din zona în care se află acum portavionul, unele avioane de la bordul său au capacitatea să ajungă inclusiv deasupra Mării Negre. Un portavion american nu are voie să intre în Marea Neagră, din cauza Convenției de la Montreux, care limitează tonajul vaselor militare.
Portavionul Gerald Ford și-a început efectiv misiunile în cadrul US Navy în anul 2017. La 3 mai 2023, portavionul a ridicat ancora din baza navală Norfolk, plecând în prima misiune de lungă durată. La 26 iunie 2023, USS Gerald R. Ford s-a aflat în postul Split din Croația. Anunțul despre această escală a fost difuzat, la câteva zile după aceea, de conducerea Forțelor Navale ale SUA din Europa și Africa.
Foto Facebook, US Navy
La data de 7 iulie 2023, US Navy Europe a difuzat un nou comunicat, fără a mai indica poziția exactă a portavionului. Comunicatul din 7 iulie precizează doar următoarele: „Cel mai nou portavion al US Navy și grupul său de sprijin operează în Marea Mediterană pentru a apăra interesele SUA, ale aliaților și ale partenerilor”.
Din flota de sprijin face parte și USS Normandy. Acesta este un crucișător lansator de rachete. În timp ce portavionul Gerald Ford era la Split (Croația), crucișătorul se afla în apele Sloveniei, la Koper.
Simultan, o altă navă de sprijin, USS Ramage, se afla în portul Bar din Muntenegru. USS Ramage este un distrugător purtător de rachete din clasa Arleigh Burke. Flota de sprijin a portavionului include trei distrugătoare de acest tip. Celalte două distrugătoare sunt USS McFaul și USS Thomas Hudner.
Importanța strategică a estului Mediteranei și a Mării Negre a crescut enorm, după ce Rusia a atacat Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!