1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăInternaționalStatele Unite și-au trimis cel mai nou portavion în estul Mediteranei

Statele Unite și-au trimis cel mai nou portavion în estul Mediteranei

Statele Unite și-au trimis cel mai nou portavion, Gerald Ford, cu întreaga lui flotă de sprijin, în estul Mării Mediterane.

Portavionul nu poate intra în Marea Neagră dar poate intra în Marea Egee. Din zona în care se află acum portavionul, unele avioane de la bordul său au capacitatea să ajungă inclusiv deasupra Mării Negre. Un portavion american nu are voie să intre în Marea Neagră, din cauza Convenției de la Montreux, care limitează tonajul vaselor militare.

Portavionul Gerald Ford și-a început efectiv misiunile în cadrul US Navy în anul 2017. La 3 mai 2023, portavionul a ridicat ancora din baza navală Norfolk, plecând în prima misiune de lungă durată. La 26 iunie 2023, USS Gerald R. Ford s-a aflat în postul Split din Croația. Anunțul despre această escală a fost difuzat, la câteva zile după aceea, de conducerea Forțelor Navale ale SUA din Europa și Africa.

cel mai nou portavion
The world’s largest aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78) arrives in Split, Croatia for a scheduled port visit, June 26, 2023. Gerald R. Ford is the U.S. Navy’s newest and most advanced aircraft carrier, representing a generational leap in the U.S. Navy’s capacity to project power on a global scale. The Gerald R. Ford Carrier Strike Group is on a scheduled deployment in the U.S. Naval Forces Europe area of operations, employed by U.S. Sixth Fleet to defend U.S., allied, and partner interests.

Foto Facebook, US Navy

La data de 7 iulie 2023, US Navy Europe a difuzat un nou comunicat, fără a mai indica poziția exactă a portavionului. Comunicatul din 7 iulie precizează doar următoarele: „Cel mai nou portavion al US Navy și grupul său de sprijin operează în Marea Mediterană pentru a apăra interesele SUA, ale aliaților și ale partenerilor”.

Din flota de sprijin face parte și USS Normandy. Acesta este un crucișător lansator de rachete. În timp ce portavionul Gerald Ford era la Split (Croația), crucișătorul se afla în apele Sloveniei, la Koper.

Simultan, o altă navă de sprijin, USS Ramage, se afla în portul Bar din Muntenegru. USS Ramage este un distrugător purtător de rachete din clasa Arleigh Burke. Flota de sprijin a portavionului include trei distrugătoare de acest tip. Celalte două distrugătoare sunt USS McFaul și USS Thomas Hudner.

Importanța strategică a estului Mediteranei și a Mării Negre a crescut enorm, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erling Haaland a semnat până în 2034 cu Manchester City! Salariu record și obiective mărețe

Erling Haaland a semnat un nou contract cu Manchester City, valabil până în 2034, devenind cel mai bine plătit jucător din istoria Premier League. Erling...

Expert Forum critică modificările electorale din OUG privind alegerile prezidențiale din mai

Organizația Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din Ordonanța de Urgență referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale din 2025. Articolul stabilește că,...

Imran Khan, fostul prim-ministru al Pakistanului, condamnat la 14 ani de închisoare pentru corupție

Fostul prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, a primit o sentință de 14 ani de închisoare într-un caz de corupție legat de atribuirea ilegală de...
Ultima oră
Pe aceeași temă