19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInternaționalStatele Unite și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia

Statele Unite și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia, în orașul Poznań din vestul țării.

Baza americană din Polonia poartă numele Camp Kościuszko și titulatura “US Army Garrison”. Comandantul bazei este colonelul Jorge Fonseca. La ceremonia de inaugurare din data de 21 martie 2022 au participat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, care este și vicepremier, precum și ambasadorul Statelor Unite în Polonia, Mark Brzezinski.

Conform presei internaționale, aceasta ar fi cea de-a opta bază permanentă a US Army de pe teritoriul Europei. Celelalte baze permanente ar fi în Belgia, Italia, Germania, România, Bulgaria, Bosnia – Herțegovina și Kosovo.

Baza Camp Kościuszko este folosită de trupele americane încă din anul 2020. Acordarea statutului permanent pentru baza americană din Polonia s-a făcut la cererea autorităților poloneze, pe baza deciziei din anul 2022 a președintelui Biden. În mod evident, această decizie s-a luat în contextul războiului din Ucraina și a eforturilor SUA de a crește măsurile de protecție în țările de pe Flancul Estic al NATO. În Polonia s-ar afla în prezent, permanent, circa 4000 de militari americani, pe baze rotaționale. În plus, alți circa 2500 de militari americani vin să participe la exerciții.

În România, bază militară permanentă a SUA ar fi cea de la Kogălniceanu

În România, baza permanentă a US Army ar fi cea de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Există o bază americană permanentă și la Deveselu (județul Olt) însă aceasta aparține Forțelor Navale (US Navy). De asemenea, foarte importantă pentru SUA a devenit și baza aeriană de la Câmpia Turzii (județul Cluj).

Baza din Kosovo ar fi cea numită Camp Bondsteel. Este de menționat că Serbia și o serie de alte țări nu recunosc Kosovo drept țară independentă, ceea ce înseamnă că baza Camp Bondsteel funcționează cu acceptul autorităților kosovare, nu al autorităților Serbiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă