11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalSpionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Spionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Spionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat, vineri, 12 aprilie, la 15 ani de închisoare, în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției care îl obligă să coopereze cu guvernul american, notează CNBC.

Când Carolyn Lamb a văzut la știri, în decembrie anul trecut, vestea arestării spionului cubanez Victor Manuel Rocha, l-a recunoscut imediat. Era același bărbat care stătuse în sufrageria ei din Omaha în urmă cu 17 ani, încercând să facă o înțelegere.

Vineri, Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a acționat ca agent străin în numele guvernului cubanez, pledând vinovat la două capete de acuzare pentru conspirație. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Rocha va fi ținut sub supraveghere timp de trei ani după ce va fi eliberat, o amendă de 500.000 de dolari și îi vor fi aplicate alte condiții.

Arestarea lui Rocha de anul trecut a uimit comunitatea diplomatică, în parte datorită longevității sale ca agent – peste 40 de ani, o mare parte din ei petrecuți lucrând pentru Departamentul de Stat al SUA, inclusiv o perioadă ca ambasador al SUA în Bolivia și o alta la Consiliul Național de Securitate.

În schimbul unei pedepse reduse, acordul lui Rocha prevede ca acesta să coopereze cu procurorii și să dezvăluie ce activități clandestine a desfășurat pentru Cuba.

Carolyn Lamb speră că acest proces va dezvălui ce făcea Rocha în sufrageria ei timp de aproape 20 de ani.

Lamb descrie modul în care Rocha a călătorit prin țară în 2007 și s-a oferit să cumpere o fermă de mii de hectare, un Buick din 1959 și mii de acțiuni la compania de telefonie cubaneză care au aparținut tatălui lui Lamb, înainte de a fi confiscate de regimul Castro.

Castro nu a naționalizat doar proprietățile americane, ci a confiscat toate proprietățile private. Fiecare casă și fiecare afacere a devenit proprietatea guvernului, iar niciunul dintre proprietari nu a fost plătit pentru ele. Cu puține excepții, acest lucru este valabil și astăzi.

În 1970, guvernul american a evaluat cererea de despăgubire a lui Lamb la 489.208 dolari și a stabilit o rată anuală a dobânzii de 6% de la data pierderii până la data soluționării. Conform acestei formule, cubanezii datorează astăzi 1,9 milioane de dolari pentru această creanță. Această cifră crește cu fiecare zi care trece fără să se ajungă la o înțelegere.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...
Ultima oră
Pe aceeași temă