Misiune dificilă pentru echipaj, nava-școală „Mircea” sfidează furtuna traversând canalul Corint
Ministerul Apărării a dat publicității imagini spectaculoase cu nava-şcoală ”Mircea”, surprinsă în timp ce traversează canalul Corint pe furtună, în condiţii dificile. Ministerul detaliază în postarea sa din pagina de Facebook, condițiile de ”rupere de nori” în care s-a desfășurat misiunea echipajului.
”În după-amiaza zilei de 4 iulie, la câteva ore după plecarea din portul Pireu, nava-şcoală “Mircea” a tranzitat, pentru al doilea an consecutiv, canalul Corint, care leagă Marea Egee de Marea Ionică. Temperaturile caniculare din ultimele zile nu prevesteau «ruperea de nori». Echipajul a reușit să se descurce impecabil și să iasă cu o manevră pe cât de dificilă, pe atât de spectaculoasă ”, au transmis oficialii Ministerului Apărării.
Nava “Mircea” îşi continuă marşul de instrucţie – cap compas Livorno, Italia, unde va acosta pe data de 10 iulie.
Tinerii cadeți se vor instrui sub supravegherea cadrelor didactice din Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și a instructorilor de la bordul navei. Velierul are și un rol de reprezentare, fiind Ambasadorul Onorific al României pe oceanele lumii și Ambasador al României sustenabile.
Canalul Corint are 6343 metri lungime, între 21 -25 de metri lățime și peste 8 metri adâncime și a fost construit in perioada 1881-1893.
Canalul a fost săpat în stâncă, la nivelul mării, motiv pentru care nu au fost necesare ecluze. A fost considerat o mare realizare tehnică a acelor vremuri, pentru că se scurta drumul vaselor mici de transport cu 400 de km. Are o lățime între 21 -25 metri și, de aceea, prin canal nu pot trece cargoboturile de mare capacitate. Canalul este folosit doar pentru vasele turistice. Aproximativ 11.000 de vase utilizează această cale navigabilă. La fiecare cap al canalului sunt folosite pentru traversare, poduri submersibile.