„Spania sprijină extinderea Schengen și exprimat acest lucru în ocazii numeroase, ultima oară în Consiliul JAI de la Luxemburg”, a declarat Excelența Sa José Antonio Hernández Pérez- Solórzano, ambasadorul Spaniei în România.
„O prioritate a Președinției noastre este ca România și Bulgaria să se alăture Spațiului Schengen”, a precizat diplomatul spaniol. El a explicat că oficialii Spaniei vor discuta cu cei al altor țări Schengen pentru a evita vreun veto cu privire la admiterea României sau a Bulgariei, în următorul Consiliu JAI. Totuși, ambasadorul Spaniei a evitat să prezinte un termen cert până la care România va fi primită în spațiul de liberă circulație.
Ambasadorul Spaniei a făcut această declarație la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din București, la data de 3 iulie 2023. Evenimentul de la Reprezentanța Comisiei Europene a fost organizat pentru a prezenta prioritățile Spaniei, pe timpul mandatului ei de șase luni în calitate de președinte al Consiliului UE. Spania a preluat acest mandat la data de 1 iulie 2023, după Suedia.
„Spațiul Schengen trebuie să funcționeze conform spiritului său original, fără controale interne”, a subliniat ambasadorul Spaniei. Precizarea a fost făcută în condițiile în care, în ultimii ani, o serie de țări Schengen au introdus controale la punctele lor de trecere a frontierei dinspre alte țări Schengen. De exemplu, Germania a introdus controale la granița ei cu Austria, ceea ce a produs nemulțumirea Austriei. Austria, la rândul ei, a blocat prin veto accesul în Schengen al României și al Bulgariei, pe motiv că foarte mulți dintre migranții ilegali care ajung la granița Austriei au trecut anterior prin Bulgaria sau prin România.
România a respins această acuzație a Austriei împotriva ei. Totuși, România a anunțat că derulează un proiect pilot, la granița dintre România și Serbia, pentru a reduce fluxul de migranți ilegali care ar putea intra din afara UE în România.
Reuniunea JAI din Luxemburg s-a desfășurat în iunie 2023, fiind ultima de pe mandatul suedez al Președinției Consiliului UE. Reuniunea JAI din Luxemburg n-a avut pe ordinea de zi o nouă extindere a Schengen.
„Comisia Europeană sprijină pe deplin aderarea României la Schengen”, a declarat, la rândul ei, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. Comisia Europeană și Președinția Consiliului UE sunt două instituții cu rol esențial când se iau deciziile referitoare la Schengen. Totuși, statele care sunt deja membre Schengen au drept de veto cu privire la extinderea spațiului de liberă circulație. „Spațiul Schengen va fi mai puternic cu România”, a subliniat Luminița Odobescu, noul ministru de Externe al României. „România și-a îndeplinit toate obiectivele, a îndeplinit toate condițiile privind criteriile de aderare”, a precizat ministrul român.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!