Zăpada a acoperit părți din Spania și a blocat drumuri miercuri (20 aprilie), pe măsură ce vremea de iarnă a revenit în țară cu cele mai puternice ninsori din aprilie din ultimii 20 de ani, a declarat agenția de meteorologie de stat spaniolă (AEMET).
Potrivit agenției de trafic din Spania, până la 33 de drumuri au fost afectate de zăpadă, în principal în nordul și centrul Spaniei, conform Reuters.
AEMET avertizase luni (18 aprilie) că zăpada urmează să acopere zone muntoase din jumătatea de nord și de est a peninsulei.
Spania se confruntă cu ninsori nemaiîntâlnite în luna aprilie de aproape 20 de ani, zonele Madrid și Teruel fiind afectate
Locuitorii din regiunea Madrid și Teruel din estul Spaniei au fost atât șocați, cât și încântați de căderea zăpezii în această perioadă a anului.
Agenția de meteorologie se aștepta ca furtuna să părăsească țara joi (21 aprilie), dar o altă furtună atlantică ar putea afecta coasta de vest a Spaniei.
Luna ianuarie 2021 a adus cod roșu în Spania
După ce s-a confruntat, în ultimele zile, cu cele mai puternice ninsori din istorie, Spania se pregătește pentru un val de frig fără precedent. Între timp, Grecia a avut vreme de vară, iar oamenii au mers la plajă. Climatologii spun că astfel de fenomene extreme vor continua tot anul.
„Deocamdată, este vorba de încălzire în straturile foarte înalte, în jur de 30 kilometri de la suprafața pământului, dar până la urmă avem de-a face cu perturbațiile din Arctica, unde avem temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, ceea ce a schimbat cursul normal al circulațiilor atmosferice între frigiderul arctic și cuptorul tropical.
Acum avem de-a face cu influențe care să determine condiții de iarnă.
Avem de-a face cu circulații perturbate față de ce eram obișnuiți, circulații de iarnă care să aducă dinspre Atlantic mase mai calde.
Acum avem circulați Nord-Sud care, pe de o parte aduc aer mai rece dinspre zona arctica și duc aer mai cald în zona arctică. Față de aceste circulații, avem fie temperaturi foarte scăzute sau mai ridicate.
Este un interval interesant de studiat.
Lucrurile vor merge cu astfel de fenomene extreme în săptămânile, lunile și anul care urmează”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, conform digi24.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!