13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalȘoțul fostului lider scoțian Nicola Sturgeon a fost eliberat fără a fi...

Șoțul fostului lider scoțian Nicola Sturgeon a fost eliberat fără a fi pus sub acuzare

Soțul fostei lidere scoţiene Nicola Sturgeon, Peter Murrell, a fost eliberat miercuri seară fără a fi pus sub acuzare, aşteptând continuarea anchetei asupra finanţelor partidului lor, Scottish National Party (SNP), a anunţat poliţia, transmite AFP.

Peter Murrell, 58 de ani, care a fost arestat în cursul dimineţii, a fost pus în libertate în primele ore ale serii, potrivit poliţiei, transmite agerpres.ro.

El a fost până la mijlocul lunii martie director general al SNP şi a demisionat din această funcţie în plină polemică privind numărul membrilor acestei formaţiuni politice, în contextul campaniei interne pentru desemnarea unui nou lider.

Nicola Sturgeon, după opt ani la conducerea Scoţiei şi 15 ani în funcţii de răspundere în executivul local, şi-a anunţat la jumătatea lunii februarie demisia, spre surprinderea generală, explicând că nu mai avea energie.

Soțul fostului premier Nicola Sturgeon a fost eliberat fără să fie pus sub acuzare, într-un dosar concomitent cu declinul politic al acesteia

Retragerea liderei carismatice, aflată în prim-planul mişcării secesioniste, a slăbit partidul, ieşit divizat din campania internă, care a dus la numirea ca premier a lui Humza Yousaf, 37 de ani, săptămâna trecută.

Noul lider, primul de confesiune musulmană la conducerea uneia din naţiunile constitutive ale Regatului Unit, este considerat ca asigurând continuitatea după Nicola Sturgeon, cu o linie progresistă în problemele societăţii şi de stânga din punct de vedere economic. Dar el nu a câştigat decât 52% din voturi în faţa mult mai conservatoarei Kate Forbes.

Această tranziţie la conducerea Scoţiei intervine în timp ce lupta pentru independenţă, relansată o vreme de Brexit şi de lipsa de popularitate a guvernelor conservatoare succesive de la Londra, pare să fie în impas. Curtea Supremă a respins voinţa Edinburghului de a organiza un nou referendum fără acordul Londrei, după votul din 2014, care a consacrat victoria celor ce se opuneau separării.

Soțul lui Nicola Sturgeon, fosta șefă a guvernului Scoției, a fost arestat

Peter Murrell, soțul lui Nicola Sturgeon, a fost arestat, anunță, miercuri, presa din Marea Britanie.

Nicola Sturgeon (52 de ani) a fost premierul Scoției timp de opt ani și a demisionat din această funcție în februarie 2023. Soțul lui Sturgeon, Peter Murrell (58 de ani) este, de asemenea, politician. El a avut funcția de director executiv al Partidului Național Scoțian (SNP), funcție din care a demisionat acum o lună. Murrell deținea funcția de director executiv al SNP din anul 1999.

Murell a fost plasat în custodia Poliției în dimineața zilei de 5 aprilie 2023. În cadrul aceleiași anchete, polițiștii efectuează mai multe percheziții. Ancheta se referă la „finanțele” Partidului Național Scoțian, dezvăluie BBC. Una dintre percheziții s-ar desfășura chiar la sediul central al SNP, din orașul Edinburgh. Atât în fața clădirii, cât și în interiorul clădirii au fost observați polițiști.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lupta lui Donald Trump cu infernul

Azi e Super Thuesday pentru Republicanii americani. Ziua e importantă pentru că deja o duzină de state au optat pentru candidatul lor la președinția...

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități și alocațiile pentru copii se majorează

Se majorează indemnizațiile calculate pe baza Indicatorului Social de Referință, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Indemnizațiile care se calculează în raport cu Indicatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă