O slujbă de pomenire la împlinirea a şapte ani de la decesul Reginei Ana va avea loc sâmbătă, de la ora 12,00, la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta şi a Principelui Radu, precum şi a Principesei Elena, Principesei Sofia şi Principesei Maria, informează Casa Regală într-un comunicat transmis, potrivit agerpres.ro.
Ceremonia religioasă va fi oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, în fruntea unui sobor de preoţi ai eparhiei.
Regina Ana a României s-a stins din viaţă la 1 august 2016 la Morges, în Elveţia. În ziua de 13 august 2016, declarată zi de doliu naţional în România şi în Republica Moldova, aveau loc la Bucureşti şi la Curtea de Argeş funeraliile Reginei Ana, primele funeralii regale din România după anul 1938.
Familia Regală va ajunge la Necropola Regală la ora 12,00. Slujba de pomenire va dura aproximativ 45 de minute, precizează sursa citată.
Istorie de sute de ani. Regina Ana, înmormântată lângă Ana lui Manole
Regina Ana a României își va găsi odihna veșnică într-una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Europa.
Biserica veche a mănăstirii de la Curtea de Argeș, ridicată de Neagoe Basarab din 1514, era considerată, în anul 1654, de către marele cărturar sirian creștin Paul de Alep drept una dintre minunile lumii. Biserica se află pe lista tentativă a UNESCO, cu mari șanse de a fi inclusă în patrimoniul mondial al umanității. În incinta mănăstirii este însă ridicată o nouă catedrală arhiepiscopală și regală, acolo unde va fi înmormântată Regina Ana a României.
”Într-un fel simbolic, această înmormântare în noua catedrală marchează noul rol pe care dorește să și-l asume Familia Regală în societatea românească. Este vorba de un rol diferit de cel pe care l-au avut primii Regi ai României, dar la fel de important. Dacă acum 150 de ani, Carol I se număra printre părinții unei națiuni noi, acum, membrii Familiei Regale a României se numără printre cei care încearcă să îi ajute pe români să își regăsească locul în lume. Chiar dacă, deocamdată, România nu a redevenit regat, rolul social al Familiei Regale nu poate fi contestat de nimeni. Regina Ana a iubit mult România, iar faptul că ea este primul membru al Familiei Regale pe care îl va îmbrățișa pământul țării în noua cate-drală poate fi privit într-un sens profund creștin. Așa cum scria Tertulian, sângele martirilor este sămânță de creștini, iar sacrificial asumat de Regina Ana în lungile decenii de exil poate reprezenta o temelie morală pentru reconstruirea unei Românii mai bune și mai drepte”, a spus Valentin Lungu,
vicepreședinte al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!