Profitabilitatea sistemului bancar din România a crescut constant în ultimii ani, ajungând să fie dublă față de media europeană, conform datelor BNR, citate de Ziarul Financiar.
Deși ratele de profit sunt sub cele din economia reală românească, ele rămân semnificative. În același timp, rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut puternic la 2,4%, fiind totuși ușor peste media UE.
Un alt aspect pozitiv pentru sectorul bancar românesc este raportul cost/venit, care se situează la 50%, sub media europeană, BNR recomandând un raport de sub 50%.
De asemenea, raportul credite/depozite, situat la 60%, este mult sub media UE de 107%, semnalând un potențial semnificativ de creditare pe piața locală.
Sistemul bancar românesc, peste media europeană
Conform BNR, indicatorii de risc și prudență pentru sistemul bancar românesc sunt în cele mai bune intervale, performanța acestuia depășind media europeană în majoritatea cazurilor.
Solvabilitatea și lichiditatea rămân la niveluri ridicate, cu o rată a fondurilor proprii totale de 22,9% și un indicator de acoperire a lichidității de 286% în martie 2024.
În ciuda ușoarelor scăderi în T1/2024, solvabilitatea sistemului bancar românesc rămâne peste media UE, cu o rată a fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) de aproximativ 20%, comparativ cu media europeană de 17%.