Sindicaliştii atrag atenţia că măsurile propuse pot genera efecte negative asupra veniturilor angajaţilor şi asupra stabilităţii diverselor sectoare economice
Confederaţiile sindicale şi-au exprimat sâmbătă, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, nemulţumirea faţă de măsurile propuse în aşa-numita „Ordonanţă trenuleţ”. Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) – Frăţia au semnalat temeri privind reduceri de venituri şi blocaje în diverse sectoare esenţiale.
„Referitor la Ordonanţă, toate confederaţiile şi-au exprimat totala nemulţumire. Există temeri că de fapt se reduc veniturile, nu numai se îngheaţă”, au declarat reprezentanţii CNSLR Frăţia pentru Agerpres.
Sindicatele au subliniat că s-au oferit asigurări pentru deblocarea posturilor în sănătate, asistenţă socială şi învăţământ, inclusiv pentru cele legate de proiecte finanţate din fonduri europene. În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, acestea vor rămâne valabile, însă cu o schimbare semnificativă: beneficiarii vor trebui să achite 50% din valoarea tichetului, respectiv 800 de lei, pentru a primi voucherul de 1.600 de lei.
Guvernul a prezentat, în cadrul întâlnirii cu sindicatele, un bilanţ al cheltuielilor pentru 2024, care au depăşit prognoza bugetară, conducând la un deficit de 8,5% din PIB, în luna noiembrie. Principalele depăşiri au fost înregistrate la cheltuielile de personal (+18,1 miliarde lei), asistenţă socială şi pensii (+13,1 miliarde lei), bunuri şi servicii (+11,4 miliarde lei) şi investiţii (+19 miliarde lei).
Guvernul a transmis necesitatea reducerii deficitului la 3% în următorii 7 ani, conform înţelegerii cu reprezentanții Comisiei Europene. De asemenea, a anunțat că a fost aprobat contingentul de 100.000 de muncitori străini non-UE pentru 2025 și că vor dispărea facilităţile fiscale din sectorul IT, odată cu adoptarea noului buget.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube