În ciuda majorărilor salariale de 24% din 2024, sindicaliștii sunt nemulțumiți de lipsa unui avans al veniturilor și avertizează asupra riscurilor financiare.
Sindicatele din sectorul public își exprimă nemulțumirea față de înghețarea salariilor în 2025 și amenință cu proteste, chiar dacă salariile au înregistrat o creștere semnificativă de 24% în anul precedent.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), pensiile au crescut și ele cu 40%, însă contextul economic nu pare să aducă perspective favorabile pentru 2025.
Deficitul bugetar și creșterea economică modeste pun presiune pe buget
În timp ce creșterea economică estimată pentru 2024 este de doar 1%, deficitul bugetar pentru primele 11 luni ale anului 2024 a ajuns la 126 miliarde lei (aproape 25 miliarde euro), cu 52 miliarde lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2023.
Deficitul total estimat pentru finalul anului 2024 ar putea depăși 8% din PIB, aproape 9%, având în vedere că decembrie este luna în care statul își plătește datoriile.
Venituri și cheltuieli în creștere: Fonduri europene și investiții
Veniturile statului au crescut cu 13% în 2024, dar cheltuielile au depășit această creștere, avansând cu 21% comparativ cu 2023. Bugetul a fost susținut considerabil de intrarea de fonduri europene, care au crescut cu 240%, ajungând la 21 miliarde lei (aproape 4,2 miliarde euro).
În plus, investițiile de capital au înregistrat o creștere de 67%, iar cheltuielile pentru investiții s-au ridicat la 93 miliarde lei (19 miliarde euro), din care 55 miliarde lei provin din bugetul național și 38 miliarde lei din fonduri UE.
Sindicatele avertizează că, în contextul cheltuielilor anuale mai mari decât veniturile, presiunea pe bugetul public va continua să crească, iar protestele nu vor dispărea ușor, indiferent de fondurile externe primite.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.