Pentru Primele Doamne ale SUA, moda a fost un instrument important de comunicare, un semnal despre ceea ce reprezintă ele, în mod individual
Michelle Obama, care ar putea transforma cariera unui designer, cu o singură fotografie, a folosit hainele ca vehicul pentru imaginea sa, susținând diversitatea în lumea modei. În timpul mandatului fostului președinte Barack Obama, ea a purtat haine ale talentatelor Jason Wu, Fe Noel, Jonathan Simkhai, Pyer Moss și Isabel Toledo (designerul cubano-american a devenit un nume cunoscut, după ce a creat modele pentru Obama, rochia de la învestirea lui Barack Obama, 2009.
Deși dr. Jill Biden a ajuns la etichete mai tradiționale în ultimii patru ani, Oscar de la Renta, Tom Ford și Ralph Lauren, pentru a trece doar câteva nume în revistă, simbolismul a fost, uneori, literalmente cusut în ținutele ei. În timpul concertului de după învestirea soțului ei, din 2021, Jill Biden a purtat o rochie personalizată Gabriela Hearst, brodată cu flori federale din fiecare stat și teritoriu al SUA.
Melania Trump, care își va relua în curând postul de Primă Doamnă, încă nu a urmat exemplul unei astfel de povești vestimentare. În timpul primului mandat al președintelui ales, Donald Trump, fostul model de origine slovenă a fost mereu perfect îmbrăcată, cu stiletto Louboutin și costume cu fustă, croite de Christian Dior. Cu doar câteva excepții, avem o profunzime narativă scăzută în alegerile ei de garderobă: bluza fucsia tip pussybow pe care a purtat-o la doar câteva zile, după ce comentariile controversate ale soțului ei despre femeile bâjbâiate, de pe o casetă din 2005, au ieșit la iveală, sau jacheta Zara, cu mesajul: „Chiar nu-mi pasă?” purtată în timpul unei vizite la un adăpost pentru copii imigranți, de la granița dintre SUA și Mexic (ea a clarificat, mai târziu, că fraza era un mesaj către mass-media de stânga).
Și, în timp ce multe Prime Doamne s-au gândit să poarte look-uri de fabricație americană, Melanie Trump a părut să se închine la altarul luxului european Valentino, Versace și Chanel, mai scrie CNN. Ea a purtat chiar și o jachetă smoking neagră de la Dolce & Gabbana pentru portretul oficial al Primei Doamne. În ciuda sloganului lui Trump de la acea vreme, „Cumpără american, angajează american”, Melanie Trump a fost rar văzut în branduri americane. A fost derutant și, pentru unii, lipsit de respect. „Cred că, dacă sunteți asociată cu un oficial ales și dacă reprezentați muncitorii americani, atunci ar trebui să acordați o prioritate ridicată în deciziile voastre cu privire la ce să cumpărați”, a spus designerul din New York Nina McLemore, ale cărui modele au fost purtate de Hillary Clinton și senatorul Elizabeth Warren.
A îmbrăca Prima Doamnă este o realizare care definește cariera la care visează majoritatea designerilor americani. Dar politica de dezbinare a lui Donald Trump i-a ținut soția la distanță. Designerul independent Sophie Theallet, ale cărei haine erau purtate frecvent de Obama,
a făcut o scrisoare deschisă în 2016, refuzând să „se îmbrace sau să se asocieze în vreun fel cu următoarea Primă Doamnă”. Marc Jacobs a spus WWD că „nu are nici un interes” să lucreze cu Trump, în timp ce Christian Siriano a spus că, în calitate de bărbat gay, nu poate „ sprijini o campanie, în care s-ar putea să nu am aceleași drepturi”. În schimb, Trump a apelat, adesea, la piese pret-a-porter pe care le cumpărase ea însăși, potrivit lui Kate Bennett, fostă corespondent CNN la Casa Albă și autoare a biografiei din 2019 „Free, Melania”.
Câțiva designeri americani de top, inclusiv Tom Ford, Carolina Herrera, Michael Kors și Hearst, care au îmbrăcat, fiecare, cel puțin o Primă Doamnă, nu au răspuns la cererea CNN de a comenta, dacă ar fi deschiși să colaboreze cu Melanie Trump.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al etichetei omonime a lui Oscar de la Renta, ale cărei modele au fost purtate de fiecare soție prezidențială de la Jackie Kennedy încoace, a spus, prin e-mail, că brandul este „întotdeauna onorat când i se cere să o îmbrace pe Prima Doamnă a Statelor Unite”, adăugând că misiunea sa este să „o facă să arate și să se simtă cel mai bine, indiferent de politică”.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube