Situația este agravată de un deficit estimat la 8,6% din PIB pentru 2024
Randamentele titlurilor de stat pe termen lung ale României au atins recent un maxim de 7,48%, cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni. Această creștere arată o deteriorare a încrederii investitorilor în capacitatea autorităților de a gestiona deficitul bugetar. Situația este agravată de un deficit estimat la 8,6% din PIB pentru 2024, mult peste limitată recomandată de partenerii internaționali.
Evoluția randamentelor reflectă, în principal, derapajul fiscal persistent și incertitudinea politică, amplificată de contextul electoral. Șocul primului tur al prezidențialelor și lipsa unor măsuri concrete de reducere a deficitului au crescut riscul piețelor. Investitorii cer dobânzi mai mari pentru o finanțare a datoriei publice, crescând astfel costurile de împrumut ale României, notează profit.ro.
Contextul global complicat și inflația revizuită în creștere duc la majorarea ratelor de dobândă internațională care sporesc presiunea asupra economiilor emergente. România se confruntă, astfel, cu cele mai ridicate costuri de finanțare din regiune, depășind chiar și Ungaria, care anterior se împrumuta mai scump.
Formarea unei coaliții politice stabile, estimată de Erste Bank ca fiind similară actualei structuri PSD-PNL-UDMR, ar putea oferi un grad minim de stabilitate. Cu toate acestea, economiștii subliniază că o reducere a deficitului bugetar necesită măsuri structurale, inclusiv posibile creșteri de taxe (pe IMM-uri, proprietăți, produse de lux) și eliminarea scutirilor fiscale.