Şeful Statului Major al Apărării(SMAP), generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit miercuri cu locţiitorul şefului Biroului Gărzii Naţionale a SUA, generalul-locotenent Marc H. Sasseville, pe agenda de lucru figurând analiza situaţiei regionale de securitate şi măsurile aliate de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, activităţile pe linia instruirii bilaterale şi evaluarea proiectelor de infrastructură pentru aceasta.
Întrevederea a avut loc în contextul marcării, în acest an, a trei decenii de cooperare militară în cadrul Programului de Parteneriat Statal dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama, precizează MApN într-un comunicat transmis, conform adevarul.ro.
Cooperarea de lungă durată a Armatei României cu Garda Naţională Alabama constituie unul dintre instrumentele din domeniul militar ale Parteneriatului strategic româno-american.
Daniel Petrescu s-a văzut cu locţiitorul şefului Gărzii Naţionale a SUA, soliditatea cooperării cu militarii americani fiind de interes național
„Soliditatea cooperării cu militarii americani reprezintă un interes naţional la a cărui realizare Armata României contribuie inclusiv prin creşterea colaborării cu Garda Naţională a Statului Alabama”, a declarat generalul Daniel Petrescu, potrivit comunicatului MApN.
Programul de Parteneriat Statal a reprezentat o platformă pentru dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români şi americani. Oficialii au identificat modalităţi de amplificare a relaţiilor prin creşterea în consistenţă a structurilor şi capabilităţilor participante la pregătirea comună, mai precizează sursa citată.
Programul de Parteneriat Statal al SUA a început în urmă cu 30 de ani, având ca scop sprijinirea prin cooperare militară a ţărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, funcţionează 100 de parteneriate între naţiuni şi state americane sub coordonarea Biroului Gărzii Naţionale a SUA. Programul urmăreşte creşterea interoperabilităţii şi a capacităţii de reacţie ale forţelor americane şi partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate, menţionează MApN.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!