9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoȘeful ISU Prahova a demisionat după tragedia de la Tohani, în care...

Șeful ISU Prahova a demisionat după tragedia de la Tohani, în care au murit șapte oameni

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) al județului Prahova, colonelul Nicolae Tudoroiu, a cerut să fie eliberat din funcție.

Această cerere a intervenit în contextul anchetelor care se derulează, în aceste zile, cu privire la tragedia de la pensiunea Ferma Dacilor, unde au murit șapte persoane, iar cea de a opta este încă dispărută.

Colonelul Tudoroiu conducea ISU Prahova din primăvara anului 2023. Anterior, colonelul Tudoroiu fusese șeful ISU Buzău.

Cu o zi înaintea acestei eliberări din funcție, fusese schimbat din funcție și șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova.

Aceste măsuri au fost anunțate oficial, în dimineața de 28 decembrie 2023, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat.

“În continuarea măsurilor dispuse în contextul tragicului eveniment produs în data de 26 decembrie 2023, în localitatea Tohani, județul Prahova, vă comunicăm următoarele informații de interes public:

1. În urmă cu puțin timp, la solicitarea șefului DSU, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al Județului Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu a cerut eliberarea din funcția de comandă deținută pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare, acesta ocupând funcția de conducere din data de 17.05.2023;

2. În același context, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență a dispus conducerii IGSU, identificarea cât mai rapidă a doi ofițeri care să ocupe funcțiile vacante, în vederea continuării actului managerial la nivelul instituției în cauză;

3. Totodată, în funcție de rezultatele activității de control aflată în derulare, în situația în care vor fi găsite și alte nereguli, vor fi dispuse măsuri suplimentare, în concordanță cu legislația în vigoare”, a anunțat DSU.

Se observă că, potrivit DSU, colonelul Tudoroiu conducea ISU Prahova din luna mai 2023 – ceea ce ar sugera că, poate, el n-a avut timp să cunoască și situația de la Ferma Dacilor sau să-și cunoască foarte bine subordonații din ISU Prahova, subordonați care, acum, sunt suspectați de corupție. Totuși, în mod ciudat, presa locală din județul Prahova anunțase că Tudoroiu a fost numit în fruntea ISU Prahova încă din luna mai 2022.

Potrivit legii, ofițerii care sunt eliberați din funcție nu sunt, automat, trecuți în rezervă. Ei pot fi “la dispoziția” conducerii unității, până la momentul când li se atribuie o altă funcție corespunzătoare gradului militar pe care îl dețin. Trecerea în rezervă se face ori în momentul ieșirii la pensie, ori ca urmare a unei condamnări penale, ori la cererea militarului. Totuși, conform informațiilor de până acum, niciun ofițer de la ISU Prahova nu a cerut să fie trecut în rezervă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă