Șefii numiți provizoriu în unități de stat din România „își cumpără postul cu bani din corupție”, susține un oficial din Secretariatul General al Guvernului (SGG).
„Vicleniile politicienilor de profesie au întâietate, pentru că aceștia știu cum să facă banul public să ajungă exact unde trebuie. Legea, pentru acești politicieni care își cumpără la rândul lor prin tradiție postul cu bani din corupție, e doar un moft de luat în râs”, susține Ștefan Jicol, director general al Direcției Generale Politici Publice, Strategii și Control Intern Managerial din SGG.
Concret, Ștefan Jicol se referă la șapte Intreprinderi Publice (IP) strategice pentru statul român. Pentru aceste șapte instituții, SGG este Autoritate Publică Tutelară (ATP). Cele șapte întreprinderi sunt: Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., Societatea pentru Servicii de Telecomunicații și Tehnologia Informației în Rețele Electrice de Transport Formenerg S.A. – filială Transelectrica S.A., Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din Romania Opcom S.A – filială Transelectrica S.A., Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat R.A.A.P.P.S, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș, precum și Societatea de Mentenanță a Rețelei de Transport Smart S.A.– fil. Transelectrica S.A.
Ministerul Finanțelor a trimis sesizare către SGG
Directorul general Jicol afirmă că, prin două adrese succesive, Ministerul Finanțelor, ca instituție de monitorizare și supraveghere, a avertizat SGG că, la aceste șapte instituții, „nu s-a făcut selecția administratorilor și a directorilor conform O.U.G. 109/2011”.
„Prin aceste malversațiuni de blocare a selecției, nu mai puțin de 42 de administratori și directori provizorii ai IP pentru care SGG exercită APT sunt la dispoziția conducerii politice a SGG, pentru care ar face orice să mai rămână și să mai fie iar numiți măcar pentru încă 4 luni. Căci invariabil, la fiecare 4 luni, după cum le expiră mandatele provizorii, într-o agitație noninstituțională de corupție și departe de toate regulile UE, cei care se vor iar numiți în Consiliile de Administrație sau în Directoratele IP, vin personal și cu servilitate chiar la biroul ministrului care conduce SGG, exact ca la sultan în timpurile de vârf ale Imperiului Otoman, pentru a-și obține umil căftănirea. Desigur că în schimbul numirii prestează și servicii”, susține Ștefan Jicol.
Pentru administratorii din unități de stat, nu sunt importante remunerațiile, ci contractele
Remunerația unui administrator provizoriu variază între 3500 și 35.000 lei, în funcție de instituție. Mai importante decât remunerațiile sunt însă contractele pe care le semnează și influența din Consiliile de Administrație.
„Dacă, prin absurd, s-ar face selecția legală a administratorilor IP, așa cum cere imperativ nu numai Legea 111/2016 dar și C.E. și OECD, administratorii și directorii IP numiți pe mandate de 4 ani și nu de doar 4 luni, nu ar mai putea fi șantajabili așa cum sunt acum, nu ar mai executa comenzi politice și de grup, nu ar mai semna la comandă contracte preferențiale și nu ar mai alimenta în general marea corupție politico-economică atât de distructivă pentru societatea românească”, consideră Ștefan Jicol.
Directorul general Jicol a transmis această sesizare către secretarul general al SGG, Marian Neacșu. Anterior, Ștefan Jicol îi semnalase secretarului general și unele probleme legate de activitatea SGG.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!