-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSocialAdministratieȘedință de Guvern: Se discută modificarea Ordonanței referitoare la testele antidrog

Ședință de Guvern: Se discută modificarea Ordonanței referitoare la testele antidrog

Guvernul analizează și Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale

În şedinţa de Guvern de astăzi va fi discutat, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere. Guvernul va modifica ordonanţa referitoare la testele antidrog, astfel încât IML să fie obligat să dea un răspuns în maximum 72 de ore, în cazul şoferilor care rămân fără permis, sub acuzaţia de consum de droguri. În cazul în care autorităţile nu se încadrează în acest termen, permisul ar trebui să fie restituit, iar demersurile ulterioare să se facă, dacă e cazul, după rezultatul final al analizelor.

Pe site-ul MAI se arată că, prin proiectul de act normativ, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte „un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor, în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române”.

„Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat, care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive”, se precizează în document.

Pe masa Guvernului se află și Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA), prin care România “va adopta tehnologii digitale în economie şi societate, în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA. Strategia naţională va asigura o aliniere a administraţiei publice centrale din România cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Executivul va aproba şi un proiect de lege pentru acceptarea majorării cotei de participare a României la Fondul Monetar Internaţional. Aceasta va creşte, de la 1.811,4 milioane DST cât este în prezent, la 2.717,1 milioane DST”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Va fi aprobată, prin hotărâre, şi Strategia de comunicare şi diseminare a informaţiilor publice, referitoare la accesarea fondurilor europene.

Va fi aprobată şi semnarea memorandumului de înţelegere, între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria privind restabilirea legăturii feroviare între Timişoara şi Szeged. 

Un alt proiect de hotărâre se referă la rezerva statului și se referă la aprobarea unui stoc de urgenţă. Este vorba despre ” cantitatea de 200.000 de litri de apă minerală îmbuteliată în ambalaje mai mari de 3 litri, în vederea asigurării imediate a intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei, a economiei şi pentru apărarea ţării, în situaţii excepţionale de deficit care afectează un interes public major”, se subliniază în nota de fundamentare.

Executivul va aproba, printr-o altă hotărâre, scoaterea din stocul rezervelor de stat a unor cantităţi de produse, în valoare de 7.163.000 lei, fără TVA, exclusiv transportul, şi acordarea acestora ca ajutor umanitar extern, în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza.


Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...

Melania Trump și-a lansat propria criptomonedă, înainte de învestirea lui Donald Trump

Melania Trump, Prima Doamnă a Statelor Unite, și-a lansat duminică propria criptomonedă, $MELANIA, cu doar o zi înainte de învestirea oficială a soțului ei,...

Cheia spre stabilitate: locuințe pentru medici

Guvernul României face pași semnificativi pentru a sprijini sistemul de sănătate, considerând locuințele pentru medici o prioritate Specialiștii din domeniul sănătății vor fi primii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă